Han arbetar ”jämt och ständigt”. Nu prisas kriminalsökhunden Ace för sina insatser.

Ace utsedd till årets polishund: ”Att hitta är hans mål i livet”

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med två andra kriminalsökhundar deltog hunden Ace från Stockholmspolisen i sökandet efter kvarlevor från den svenska journalisten Kim Wall. Nu får de utmärkelsen Årets polishund.

– Polisen lade ner mer tid på att leta eftersom hundarna markerade, vi hade tur att det gav resultat, säger Lars-Göran Eriksson, hundförare till Ace.

I fallet med den svenska journalisten Kim Wall spelade tre svenska kriminalsökhundar en stor roll i sökandet efter kvarlevor i Öresund. Det var schäfern Cross från Hudiksvallspolisen, springer spanieln Ben från Malmöpolisen och labrador retrievern Ace från Stockholmspolisen.

– De flesta av våra polishundar tycker om det de håller på med, det är ett väldigt viktigt jobb vi gör, säger Lars-Göran Eriksson från polisregion Stockholm.

Hundarnas markeringar var avgörande

Lars-Göran Eriksson är hundförare åt Ace som, tillsammans med Cross och Ben, nu får utmärkelsen ”Årets polishund 2018”.

– Utmaningarna visste vi ju inte om förrän vi kom ner. Det var ju inte riktigt sommarväder utan mycket höga vågor och blåst. Det var inte alla dagar vi kunde åka ut men vi hade bra stöttning av polis och militär, säger Lars-Göran Eriksson.

Tillsammans med två andra kriminalsökhundar får Ace utmärkelsen Årets hund.

De tre kriminalsökhundarnas arbete var avgörande för att polisen skulle hitta Kim Walls kvarlevor vilket hade en stor betydelse för utredningen.

– Polisen lade ner mer tid på att leta eftersom hundarna markerade, vi hade tur att det gav resultat.

”Han jobbar jämt och ständigt”

Labrador retrievern Ace beskrivs som en hund som älskar att jobba.

– Så fort man kommer fram någonstans börjar han jobba, även om man inte har sagt åt honom. Han jobbar jämt och ständigt.

Är han lite av en arbetsnarkoman?

– Ja, men det är jag också, säger Lars-Göran.

Ace vet egentligen inte vad det är han letar efter men det är själva sökandet som är kul.

Av hundföraren Lars-Göran Eriksson beskrivs Ace som en hund som älskar att jobba.

– Han jobbar för att hitta något så att han kan få sin leksak, det är hans mål i livet.

Vad är det för leksak?

– Det är egentligen bara en boll, den får han oavsett hur viktigt eller stort det han hittar är. Han vet ju inte riktigt vad han gör, han har kul. Men han är lika glad för att få söka även om han inte hittar något.

Juryns motivering

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund.

Juryn har vid sammanträde den 25 oktober 2018 beslutat att utse och fördela priset till de tre polishundarna Elderdale Explorer ”Ben”, engelsk springer spaniel, Stenbury Yellow Sage Of Shadowhale ”Ace”, labrador retriever, samt Wiking Chidob Cross ”Cross”, tysk schäferhund.

Ben med sin förare Johan Esbjörnsson från Region Syd kom i tjänst som kriminalsökhundförare 2013, Ace, med sin förare Lars-Göran Eriksson från Region Stockholm 2015 samt Cross med sin förare Hans Norberg från Region Mitt 2015.

Under nomineringsperioden 2017/2018 har patrullerna bistått kolleger i olika utredningar med åtgärder av betydelse som aktivt bidragit i utredningsarbete.

Det uppdrag som särskilt sticker ut är när danska polisen i slutet på augusti 2017 begärde biträde av svenska kriminalsökhundar i sökandet efter den svenska journalisten Kim Wall.

Till en början med sök från land på den svenska sidan. I början av september utökades begäran med vattensök från båt i Öresund och sök från land på den danska sidan. Hundarna arbetade under mycket svåra väderleksförhållanden och fick trots detta markeringar som ledde till att dykare kunde anträffa mänskliga kvarlevor. Detta i sin tur fick stor betydelse för den fortsatta utredningen och till att brottet sedan klarades upp.

Juryn har särskilt beaktat de extremt svåra förutsättningar som överlag rådde för hundar och förare, och då särskilt under arbetet i båt. Detta till trots har ekipagen utfört arbetet med stor idoghet och precision. Juryn har även beaktat förarnas förmåga att läsa hundarnas beteende vid markering i de svåra förhållanden som förelåg.

Ben, Ace samt Cross med sina förare är utomordentliga ambassadörer för det nordiska polishundssamarbetet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.