af Chapman redo att återvända

Uppdaterad
Publicerad

I april återvänder en av de kända siluetterna till Stockholm. Efter en grundlig renovering på Muskö återstår nu bara lite finsnickrande. Sedan bogseras hela skönheten tillbaka till sin kajplats på Skeppsholmen.

Om drygt en månad ska stockholmssiluetten vara återställd. Då ska segelfartyget af Chapman vara på plats på Skeppsholmen i skick som ny.

Från Stockholms stolthet till något som närmast liknade ett vrak. Segelfartyget af Chapmans renovering har varit den svåraste prövningen i fartygets 120-åriga historia. Skrovet var fullt med gropar där rosten gått djupt in i plåtarna.

Flyter tryggt

Reparationerna har tagit nästan ett år längre än beräknat, och notan har ökat med 13 miljoner kronor. Men nu flyter af Chapman tryggt i vattnet vid kajen i Muskö.

Ombord pågår en febril aktivitet för att få skeppet nyrustat till vandrarhemssäsongen.

af Chapman är åter ett riktigt segelfartyg, precis som skeppet en gång var innan hon för mer än 50 år sedan förvandlades till vandrarhem. Men framtida vandrarhemsgäster lär knappast få uppleva att af Chapman kastar loss från Skeppsholmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.