Daniel Sundgren blev matchens enda målskytt när AIK vann mot Jönköping Södra. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

AIK-seger i årets första tävlingsmatch

AIK behövde inte ta ut sig i Svenska cupens första gruppspelsmatch hemma mot Jönköping Södra. AIK vann med 1–0 efter att Daniel Sundgren säkert placerat in ledningsmålet på straff i den 15:e minuten.

AIK stod för en säker – om än något trevande – inledning i årets första tävlingsmatch på ett för dagen konstgräsbeklätt Friends arena. Men ledningsmålet kom i den 15:e minuten sedan Tarik Elyounoussi gått omkull i J-Södras straffområde. På den efterföljande straffen var Daniel Sundgren kylig och rullade in bollen i det högra hörnet.

Trots att Jönköpings Södra därefter tog över mer av spelet lyckades gästerna inte komma till några farliga chanser.

AIK kontrollerade även den andra halvleken som likt den första var chansfattig och målsnål. Jönköpings Södra blev varse vad många lag i förra årets allsvenska fick erfara: att komma tillbaka från underläge mot AIK är svårt.

Daniel Sundgrens ledningsmål blev också matchens enda mål.

– Det var en stabil match som vi kontrollerar bra. Vi kan skapa mer klara målchanser men annars är det en fullt godkänd första tävlingsmatch, säger Anton Saletros till C More efter 1–0-segern.

Seger även för Brommapojkarna

I samma grupp spelade även Örgryte och Norrby mot varandra. Den matchen slutade 2–0 till Örgryte efter att nyförvärvet från Örebro, Victor Sköld, stått för ett av lagets mål.

I grupp 5 ställdes Häcken mot Brage i en match där Häcken gjorde processen kort med gästerna. Och tungan på vågen var mittfältaren Mervan Celik, som stod för tre mål i den första halvleken. Häcken kunde till slut enkelt vinna med 6–1.

Brommapojkarna å sin sida slog FC Rosengård med 3–1.