AIK-supportrar tror på seger i högriskmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 40.000 personer väntas komma till Friends arena ikväll när AIK tar emot IFK Göteborg i en högriskmatch i

jakten på SM-guld.

Förutsättningarna är givna. AIK bör helst vinna eller som sämst spela oavgjort för att vara fortsatt med i guldracet nästa helg. Norrköping leder serien med tre poäng med en match mer spelad.

– Jag älskar AIK, det finns inget bättre, säger AIK-supportern Pirjo Miettenen.

– Vi känner en stor tillhörighet till det bästa lag som finns i hela detta land – laget AIK, säger Rickard ”Pricken” Rickfors.

Samtidigt finns det en baksida med matchen. Matchen AIK-IFK Göteborg betraktas som en högriskmatch och polisen har mobiliserat med en stor styrka för att hindra oroligheter.

– Vi har en planläggning för olika typer av scenarion. Allt från en eventuellt planinvasion till att vi får mycket bengaler inne på läktaren så att folk kan bli bekymrade, att det sker en utrymmning och så vidare, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Det blev stökigt i  senaste derbyt när personer drog i handbromsen i tunnelbanan, har ni lärt er något av det?

– Den typen av händelser är väldigt svårt att förebygga, eftersom man har skyldighet att stanna i tåget vid närmsta station om någon drar i nödbromsen, säger Lars Byström.

Polisen fick kriitik för derbyinsats

Det moderata landstingsrådet Kristoffer Tamsons tyckte att polisen inte kunde garantera stockholmarens säkerhet och så här säger polisen om det.

– Ja, jag noterade det. Det är fritt fram att uttrycka sin uppfattning, säger Lars Byström.

God stämning på pubar i Solna

Samtidigt som det finns farhågor för bråk är det ändå feststämningen som är i fokus när vi är ute bland solnaiterna. Dom flesta är övertygade om att det blir ett SM-guld.

Vad är känslan före matchen?

– Helt underbar – vi vinner. Det är guldet som gäller, säger Yvonne Fahlin.

Vad är det som säger att ni vinner?

– AIK. Det finns bara ett och det är AIK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.