Foto: TT. Bilden är ett montage.

Akilov sökte på Vaxholmsbåtar och gayklubbar

Uppdaterad
Publicerad

Innan Rakhmat Akilov slog till mot Drottninggatan undersökte han flera andra platser i centrala Stockholm. Akilov sökte även på gayklubbar och Vaxholmsbåtar, enligt åtalet.

– Det kan vara speciella måltavlor som han velat angripa, säger åklagaren Hans Ihrman.

Veckorna innan terrordådet rekognoserade Rakhmat Akilov flera andra platser förutom Drottninggatan, enligt stämningsansökan. Bilder från övervakningskameror och Akilovs egna foton visar att han besökte Hötorget, Klarabergsgatan, Sveavägen och Vasagatan.

Rakhmat Akilov kan även ha övervägt en attack mot en gayklubb. Hans sökhistorik på internet visar att han sökte på ”gay club in Stockholm” i februari.

Terrordådet i Stockholm

– Det är en del i hans kartläggning. Varför han sökt på just ”gay club” – det kan vara så att det är speciella måltavlor som han velat angripa, säger Hans Ihrman, åklagare.

Platser och gator som Akilov fotograferade veckorna innan terrodådet. Foto: SVT

”Sökningarna följer ett mönster”

Internethistoriken visar att Rakhmat Akilov också har gjort sökningar på Waxholmsbolagets webbplats och att han sökt efter biljett på ett fartyg. Hans Ihrman menar att sökningarna visar på ett mönster, men vill inte gå in på detaljer.

– Det hoppas jag att han (Rakhmat Akilov) ska utveckla under rättegången. Men sökningarna följer ett mönster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet