Rapparen greps i Rågsved i södra Stockholm. Foto: TT

Åklagare begär häktning av svensk rappare i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En känd svensk rappare från Stockholm begärdes idag häktad på sannolika skäl misstänkt övergrepp i rättssak och för involverande av en underårig i brottslighet. Enligt uppgifter till SVT nyheter misstänks rapparen tillhöra Hagsätranätverket i södra Stockholm.

En känd svensk rappare från Stockholm med kopplingar till Hagsätranätverket begärs nu häktad på sannolika skäl misstänkt för övergrepp i rättssak och den nya lagen om involverande av en underårig i brottslighet.

Rapparen som idag är 19 år gammal är känd hos polisen sedan tidigare. Åklagaren har lämnat in en begäran om häktning av rapparen efter att han greps efter att ha instruerat flera unga att begå ett brott när polisen hade span på rapparen. Han begärs häktat enligt åklagaren för att det finns en risk att rapparen försöker undanröja bevis och att han fortsätter sin kriminella verksamhet står det på häktningsprotokollet.

Involverande av en underårig i brottslighet

Den nya lagen, som som trädde i kraft 1 juli 2023, har skapat stor uppmärksamhet och debatt inom det svenska rättssystemet då flera rättsexperter menar att det finns för många frågetecken om hur den nya lagen ska tolkas och bevisas i en domstol. Syftet med lagen har varit enligt lagberedningen att stärka skyddet för unga individer och förhindra att de utnyttjas och dras in i brottsliga handlingar. Den häktade rapparen är blott den andra personen att begäras häktad för brottet efter att den nya lagen vunnit laga kraft 1 juli i år.

Ska ha gripits på öppet torg

Rapparen greps den 18 juli vid Rågsvedstorget och brottet ska ha fångats på film enligt källor till SVT nyheter. Han greps på plats och gripandet ska ha gått lugnt till. Rapparen har tidigare döms för flera grova våldsbrott som misshandel och olaga hot.

– Vi hade span på honom sedan länge, det var bara tillfällighet att vi kunde gripa honom direkt efter att brottet genomförts, säger en källa med insyn i gripandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.