Enligt målsägarbiträdet Anna Dahlbom Langley är flera av kvinnorna fortfarande påverkade av händelserna. Foto: TT/Lewis Langley & PartnersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elva kvinnor rånades och dödshotades – åklagare yrkar på sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Henrik Stiernblad yrkar på sex års fängelse för den man som misstänks för rån och rånförsök på elva kvinnor i Kista i somras.
– Han har riktat in sig på ensamma kvinnor, säger han.

Brottens karaktär blev avgörande i dagens slutplädering där åklagaren bestämde sig för att yrka på fängelse för bland annat rån och försök till rån.

– Jag anser att det här är väldigt allvarliga rån som har drabbat kvinnorna väldigt hårt. Han har riktat in sig på ensamma kvinnor på ett väldigt utstuderat sätt. Han har dödshotat dem med något som sett ut som ett riktigt vapen, därför yrkar jag på sex års fängelse, säger åklagare Henrik Stiernblad.

Advokat Anna Dahlbom Langley företräder tio av de elva kvinnor som drabbats.

– Det är en lättnad för alla att målet nu är avslutat, att berätta om det igen blir ju ett sätt att gå vidare men det väcker samtidigt minnen. Flera av kvinnorna känner ju sig inte återställda i dagsläget, säger hon.

”Han har utsatt dem i deras närmiljö – där de har rätt att känna sig trygga”

Hon anser att mannen bör dömas till ett längre fängelsestraff.

– Jag menar att det här är väldigt allvarlig brottslighet, han har valt ut ensamma kvinnor och utsatt dem i deras närmiljö där de har rätt att känna sig trygga. Han har angripit enskilda kvinnor med en replika som är slående lik en riktig pistol, säger Anna Dahlbom Langley, målsägarbiträde.

Mannen nekar till samtliga anklagelser förutom den sista där han greps av polis i samband med att han tvingade en kvinna till en bankomat för att ta ut pengar.

Dom väntas om en och en halv vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.