Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åklagaren har utrett fall kopplade till Foxtrot – har släktskap med en av ledarna

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har utrett gängrelaterade dåd kopplade till Foxtrotnätverket. Samtidigt har hon släktband till en av huvudpersonerna i den pågående våldsvågen, kan SVT avslöja. Nu pågår ett tillsynsärende där både åklagare och dennes chef ingår. Åklagaren är tills vidare avstängd från operativt arbete.

Ismail Abdo var tidigare en av Rawa Majids närmaste män. Men en splittring i toppskiktet av nätverket Foxtrot misstänks ha resulterat i en hämnddriven våldsvåg i Sverige och utomlands.

SVT Nyheter kan nu avslöja att en åklagare som har utrett gängdåd kopplade till Foxtrotnätverket har ett släktskap med Ismail Abdo.

– Jag kan bekräfta att åklagaren har hanterat grova brott och gängkriminalitet, säger Eva Thunegård, områdeschef för åklagarområde Stockholm.

– Jag fick kännedom om detta bara härom veckan i samband med att det var en skjutning.

Tillsynsärende har inletts

Säkerhetsavdelningen är inkopplad och ett tillsynsärende har inletts.

– Åklagaren har från och med nu andra arbetsuppgifter än rent operativt åklagararbete.

Vice chefsåklagaren på kammaren säger sig ha blivit underrättad av åklagaren i vintras om släktskapet. Efter en jävsbedömning kom man fram till att hon inte per automatik var diskvalificerad att utreda grova brott.  Vice chefsåklagaren säger att detta missades att kommuniceras vidare.

Åklagaren själv skriver i ett mejl till Expressen att hon varit öppen med släktskapet redan vid anställningen och att hon också berättat för sin närmsta chef.

”Jag har inte kunnat vara mer transparent än vad jag varit och intekunnat göra något annorlunda”, skriver hon till tidningen.

Mia Edwall Insulander, generalsekreterare på Sveriges advokatsamfund, tycker att det är allvarligt om det rör sig om systemhotande brottslighet.

”Det är direkt olämpligt”

Andra åklagare som SVT har pratat med ifrågasätter varför ledningen låtit åklagaren vara kvar i utredningarna.

– Den här åklagaren har varit direkt inne i utredningar som rör Foxtrotnätverket. Jag tycker det är direkt olämpligt. Dessutom har personen ifråga jour och då är det hen som beslutar om häktningar som kan vara direkt kopplade till nätverket, säger en åklagare som vill vara anonym.

SVT Nyheter söker den aktuella åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.