Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktivister hade klättrat upp på en ställning för vägskyltar, ovanför väg 73. Polisen spärrade av trafiken och det har blivit stora trafikproblem. Foto: Privat

Miljöaktivister blockerade trafiken på väg 73 – nio personer anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer blockerade på tisdagsmorgonen trafiken på väg 73 i höjd med Gubbängen i norrgående riktning samtidigt som tre tog sig upp på stålbalkar. De nio personerna är nu anhållna för sabotage.

Det var vid 08-tiden som larmet kom in till polisen. Enligt polisen handlar det om miljöaktivister som ska ha blivit beordrade att flytta på sig direkt på platsen.

Klättrade upp på stålbalk

En stund senare, efter det första gripandet, klättrade tre personer upp på en stålbalk och band sig fast. Till följd av det fick trafiken stoppas helt i norrgående riktning.

– Köerna blev väldigt långa, ända till Länna, säger polisens presstalesperson Anna Westberg till SVT.

De nio aktivisterna anhölls under eftermiddagen, misstänkta för sabotage.

Bildades köer

Till följd av stoppet bildades köer i norrgående riktning under morgontimmarna.

– Det är många upprörda trafikanter, men själva situationen är löst. Det kommer ta ett tag att få igång trafiken i normalt flöde, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Trafikverket: ”Full framkomlighet”

Trafiken är igång sedan niotiden på tisdagsmorgonen.

– Det är nu full framkomlighet på väg 73, säger Lii Hylander, presskommunikatör Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.