Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ann Sehlin, SVT

Akutsjukhus saknar pengar – varnar för personalneddragningar

Uppdaterad
Publicerad

Akutsjukhusen i Stockholm kan få ett underskott på nästan 2,5 miljarder kronor nästa år. Det enligt sjukhusens remisssvar på regionstyrets budget och nu varnas det för personalneddragningar.

– Vi vill verkligen försöka undvika att det blir neddragningar och att akutsjukhusen klarar bemanningen, säger Aida Hadzialic (S), finansregionråd i Stockholm.

Akutsjukhusen saknar nästan 2,5 miljarder kronor sammanlagt och prognosen är att det blir kärvt trots att det skett en uppräkning av avtalen med 4 procent, motsvarande 600 miljoner kronor, skriver Dagens nyheter.

Enligt remissvaren från akutsjukhusen innebär S, C och MP:s budget inte någon resursförstärkning utan ett ekonomiskt gap.  Finansregionrådet säger att hon för en dialog med akutsjukhusen och att hon står beredd att fördela än mer resurser till sjukhusen utifrån den budget som är lagd.

Det vi behöver göra nu är att inventera hur stort behovet är. Jag vill försäkra mig om att pengarna används rätt och går till vårdpersonalen och vårdplatserna, säger finansregionrådet Aida Hadzialic (S)

Tre akutsjukhus varnar för personalneddragningar

De akutsjukhus som svarat att de kan behöva minska personalstyrkan för att få ihop budgeten är: Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus och Södersjukhuset.

2023 år budget kommer att klubbas på regionfullmäktigemöte den 6–7 december.

Prognos på underskott vid sjukhusen

● Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge: 1,5 miljarder kronor.

● Södersjukhuset: 450 miljoner.

● Danderyds sjukhus: 400 miljoner.

● Södertälje sjukhus: 100 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.