Trots att överläkaren i psykiatri Alexander Wilczek inte längre jobbar inom vården söker många läkare fortfarande hans tjänster – för utbrändhetssymptom. Foto: SVT

Stressforskaren om den sjuka arbetsmiljön: ”Medkänslan försvinner först”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Wilczek har under många år tagit hand om utmattade läkare. Han beskriver sjukvårdens arbetsmiljö som ohållbar.

– Antalet felbehandlingar och felbeslut ökar ju tröttare läkaren är, säger han.

Alexander Wilczek är stressforskare och har tagit hand om utmattade läkare. Tidigare arbetade han som verksamhetschef på Ersta psykiatriska klinik, där det fanns ett särskilt fokus på utmattningsdiagnoser och stressjukdomar hos sjukvårdspersonal.

Han beskriver hur läkare jobbar hårt för att rädda ett felkonstruerat system, som mer eller mindre kräver övertidsinsatser från personalen.

– En av de första funktionerna som brukar ge med sig är medkänslan, vi blir lite mer cyniska. Det är ett sätt för oss att försvara oss mot att bli utmattade, säger Alexander Wilczek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.