Vanligtvis brukar algerna komma i slutet på juni och i början på juli, men i år har de synts till redan i en månad. Cyanobakterierna har framkommit som gryn av ansamlingar, vilket gör vattnet ser grumligt ut och som ytansamlingar, som syns på vattnet då de klumpar ihop sig. Ansamlingar finns också ner mot norra och östra Gotland, Hanöbukten och mot sydöstra Östersjön.
– Eftersom det blev så varmt så har det kommit tidigt i år. Hela juni har det pågått. Det har inte blåst så mycket och det gynnar också algtillväxten, säger Maya Miltell, handläggare vid länsstyrelsen.
Cyanobakterierna är giftiga
Det viktigaste är att inte få i sig vattnet, då cyanobakterierna är giftiga.
– Ser man ytansamlingar blir man ju inte jättesugen på att bada, det ser ju lite äckligt ut. Är det grumligt eller grynigt vatten ska man tänka på att skölja av sig. Det brukar inte vara något problem för vuxna, men barn och djur är utsatta. Man ska inte vara alltför leksam i det. Alger är ju farliga för alla, så säkrast är det att inte bada, säger Maya Miltell.
Bryts inte ner av värme
En ska också undvika att använda vattnet till matlagning, då toxiner från cyanobakterier kan finnas kvar i vattnet även om det kokats, enligt Livsmedelsverket. Om en svalt större mängder vatten och upplever symptom bör sjukhus kontaktas. Länsstyrelsen tipsar om att själv titta i vattnet och hålla utkik på de badplatser en brukar besöka.
– Ser man alger får man gärna rapportera till oss så att vi vet hur det ser ut vid kusten, säger Maya Miltell.
Cyanobakterier kan vara farligt
Toxiner från cyanobakterier kan ge en mängd olika symtom, beroende på vilket toxin det handlar om. Med nuvarande kunskap är mikrocystiner de toxiner som är de vanligaste i svenska sötvatten. Dessa toxiner är leverskadande, och kan ge magproblem med diarré, illamående, och kräkning, allmän svaghet och leverinflammation. En massiv förgiftning kan ge en inre blödning i levern som kan leda till dödlig cirkulationssvikt.
Källa: Livsmedelsverket