Alis ålder avslöjades – försörjer sig på brott

Uppdaterad
Publicerad

När Ali kom till Sverige för över ett år sedan sa han att han var 16 år gammal, trots att han egentligen var 22. Han hade hört av kompisar att det var det enklaste sättet att få hjälp av svenska myndigheter. Men hans riktiga ålder avslöjades när den svenska gränspolisen skickade hans fingeravtryck till Marocko. Nu bor han på gatan och försörjer sig på att begå brott.

Livet i Sverige blev inte vad Ali hade hoppats på. Han berättar att han livnär sig genom att snatta och om nätterna sover han i tunnelbanan eller på andra ställen som är varma och någorlunda säkra.

– Det är tufft och jag känner mycket stress och oro över att leva såhär, säger Ali.

Fingeravtryck kontrollerades med Marocko

När han först kom till Sverige fick han hjälp med boende och han gick i skolan. Han gjorde också praktik på en bilverkstad. Men när hans riktiga ålder avslöjades fick han flytta och idag lever han på Stockholms gator.

Ali har ansökt om asyl, men han har inte så stora förhoppningar att få stanna eftersom han vet att ytterst få från Marocko beviljas uppehållstillstånd.

– Det finns ingen framtid i Sverige. Jag vet att Migrationsverket kommer att säga att jag inte har rätt att vara här och att jag måste lämna Sverige, säger han.

Nu vill han istället ta sig till Belgien. Där har han kontakter och säger att han kan börja sälja droger där. Men han saknar pengar till biljetten så tills dess bor han kvar i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.