Karl Henriksson (KD), ordförande för trafikplaneberedningen menar att fördelarna är många med att installera alkolås innan förarna kommer fram till tåget. Foto: TT arkiv/KD

Nu införs alkolås för tunnelbanetågförare

Publicerad

Det ska bli alkolås på de stationer där förarna kliver på för SL:s spårbundna trafik, det beslutade trafiknämnden idag. Tanken är att förarna ska blåsa innan de kommer fram till tåget.

Sedan tidigare finns det alkolås i alla SL:s bussar och nu ska ingen kunna köra spårtrafiken påverkad. Alla stationer där förarna kliver på ska få alkolås. Fördelarna med att alkolåsen inte sitter inne i tågen är bland annat att det är billigare att installera, en påverkad förare upptäcks tidigare och att inga fordon blir stående på spåret ifall låset skulle krångla.

– Vi kan installera alkolåsen snabbare och får en större trygghet i systemet, säger Karl Henriksson (KD), ordförande för trafikplaneberedningen i Stockholms läns landsting.

Men när låsen ska vara installerade är fortfarande oklart.

– Det kommer att ske i etapper och kommer inte att installeras på alla ställen samtidigt. Men det vi vet är att det kommer att gå väldigt mycket snabbare än om alkolåsen skulle installeras i varje tåg, då skulle det ta många år nu tror vi att det kan ske om något år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer