Resande på Lidingöbanan hänvisas av SL till ersättningsbussar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

All trafik inställd på Lidingöbanan och Spårväg city – beror på bromsfel

Uppdaterad
Publicerad

Trafiken är inställd på Lidingöbanan och Spårväg city. Anledningen är ett bromsfel som upptäcktes på den spårvagn som trafikerar Spårväg City och därefter har alla spårvagnar av samma modell tagits ut trafik.

– Vi tar detta på stort allvar i och med att bromsarna är en viktig säkerhetsfunktion. Därför måste vi ta bort alla spårvagnar av samma modell för att se till att det inte är ett återkommande problem, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

Spårvagnen på Spårväg city var på väg ut i trafiken när felet hittades på torsdagsmorgonen. Det var inte helt bromslöst, men enbart nödbromsen fungerade. Enligt SL är det första gången problemet uppstår och nu håller de på att söka efter det tekniska felet.

– Just nu inspekteras spårvagnarna av fordonstillverkaren och vi kan inte ge en prognos innan det är färdigt, säger Elin Lindström.

Begränsat antal ersättningsbussar

För resenärer på sträckan för Spårväg City hänvisar SL till andra färdmedel och sträckan för Lidingöbanan trafikeras av ersättningbussar, dock med oregelbunden trafik.

– Det finns ett begränsat antal ersättningsbussar vi kan sätta in och så just nu ersätter vi bara Lidingöbanan med buss, säger Elin Lindström.

Vagnar av samma modell har även plockats in från tvärbanan, men eftersom andra tågmodeller också kör på sträckan är trafikpåverkan där inte lika stor.

På fredagsmorgonen fanns fortfarande ingen prognos för när felet kunde vara löst och trafiken åter igång och SL rekommenderar andra resvägar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer