Alliansens recept för att klara sommarens vårdbehov

Uppdaterad
Publicerad

Fler vårdplatser ska kunna hållas öppna i Stockholm i sommar. Det är är förhoppningen när Alliansen nu lämnar över 60 miljoner kronor till sjukhusen. Men det är för sent och för lite, menar både oppositionen och facket.

Överfulla salar och utarbetade sjuksköterskor. De senaste åren har sjukhusen varit hårt pressade under sommaren. I år får de, vad Alliansen kallar för ett sommarpaket, på 60 miljoner kronor.

– Det kommer att innebära en lättnad för sjukhusen som inte behöver oroa sig för sina budgetar när de ska klara sommarsituationen, säger Anna Starbrink (FP), landstingsråd.

Sommargeneral tillsätts

En del av pengarna kommer att läggas på en sommargeneral som ska koordinera och samordna sjukvården. Dessutom ska en bit av sommarpaketet gå till en informationskampanj som ska få stockholmarna att välja rätt vårdinstans direkt.

Pengarna kommer däremot inte att gå till sjuksköterskebristen. Troligtvis kommer miljonerna användas för att göra det mer lockande att arbeta under de populäraste semesterveckorna när trycket också är högt på vården.

– Det som jag ser är att om man ska hålla vårdplatserna öppna så kommer de som redan arbetar i dag kommer att få täcka upp väldigt mycket av det. Och då finns det ju en stor risk att man blir utarbetad och i värsta fall sjuk för att man får jobba så mycket extra, säger Vårdförbundets ordförande i Stockholm, Eva Nowak.

Upp till sjukhusen

De extra pengarna välkomnas naturligtvis, men oppositionslandstingsrådet Dag Larsson tycker att Alliansen borde tänka mer långsiktigt.

– Man gör en liten men välbehövlig satsning, men man gör den väldigt sent. Vi har gått med överskott de senaste åren. Vore det inte bättre om vi la pengar permanent på en bättre personalpolitik så vi slipper ständig kris, säger han till ABC.

Kan det bli fler vårdplatser om det inte finns personal?

– Det som är viktigt nu är att se till att så många vårdplatser som möjligt kan vara öppna. Hur sjukhusledningarna sedan löser det, det lämnar jag till dem. Men nu har vi i alla fall gett dem ekonomiska möjligheter, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer