– Det ökade besökstrycket ger också större behov av tillsyn, säger Lena Malmström på Länsstyrelsen. Foto: SVT

Ny rapport: Stor ökning av stockholmare som söker sig ut till naturen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler stockholmare söker sig till länets naturområden, och det är tätortsnära naturområden som lockar när barnfamiljer och förstagångsbesökare prövar friluftslivet. Det visar Länsstyrelsens nya rapport.

Efter att smittan kom till Stockholm har förvaltare vittnat om ett ökat besökstryck i länets 345 naturreservat. Enligt Länsstyrelsens rapport har 89 procent av de tillfrågade förvaltarna uppgett att antalet besökare ökat i länets natur- och friluftsområden.

– Det är ingen som har sagt att antalet besökare har minskat, säger Lena Malmström, som arbetar med besökare och friluftsliv i Stockholms naturreservat, Länsstyrelsen.

Grillplatser och tillgång till bad

Framförallt är det tätortsnära naturområden som lockar besökarna. Men möjligheten till att ta sig ett dopp och grilla är också inbjudande – här syns en ökning med 55 procent och respektive 57 procent. Samtidigt uppger förvaltarna att nedskräpningen och slitaget ökat, och att det behövs förbättrad information om vad det är som gäller i områdena.

Samlad bild

För att få en samlad bild över hur det sett ut i länets natur- och friluftsområden under 2020, har 48 förvaltarorganisationer fått svara på frågor om de sett några förändringar i jämfört med tidigare år.

–  Nu hoppas vi att kunna utveckla möjligheten att kunna räkna besökare men också fråga besökarna vilka önskemål de har, säger Lena Malmström, hör mer i videon.

Natur- och friluftsområden i Stockholms län

Det finns 345 naturreservat varav 186 stycken förvaltas av Länsstyrelsen. Övriga områden förvaltas av ett 40-tal aktörer som kommuner, Skärgårdsstiftelsen, Tyrestastiftelsen, Skogsstyrelsen och enskilda markägare.

Länets två nationalparker Ängsö och Tyresta förvaltas av Länsstyrelsen och respektive stiftelsen Tyrestaskogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.