Foto: TT

Kraftig minskning av sjöfylleribrott

Uppdaterad
Publicerad
Antalet anmälda sjöfylleribrott har minskat kraftigt. I fjol anmäldes 148 fall av sjöfylla – en halvering sedan lagskärpningen 2010 då samma nykterhetsgräns som gäller på vägarna infördes till sjöss.

Stockholm, Värmdö, Göteborg och Nacka är de kommuner som haft flest fall av sjöfylleri sedan lagskärpningen, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Det var i juni 2010 som nykterhetsgränsen till sjöss ändrades från att inte ha en tydlig promillegräns, till att omfattas av samma regler som på vägarna, alltså 0,2 promille för sjöfylleri och 1,0 promille för grovt sjöfylleri.

Blåskontroller varje dag

– Det har skett en förbättring och en attitydförändring. Men risken för att man ska träffa på en onykter förare är fortfarande mycket större på sjön än på bilvägarna, säger Ulf Nilsson, chef på Kustbevakningen, till Nyhetsbyrån Siren.

Kontrollerna sker både genom riktade insatser och slumpmässiga kontroller.

– Under maj till september är det någon som får blåsa varje dag om vädret är bra, säger Challe Åberg på Sjöpolisen i Stockholm till Nyhetsbyrån Siren.

Fakta: Sjöfyllerilagen

Visa

Sjöfyllerilagen gäller alla fartyg som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är minst tio meter.

Både den som framför fartyget och personer ombord, med uppgifter som har stor betydelse för fartygets säkra framförande, omfattas av reglerna.

Källa: Kustbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer