Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt fler ger upp sin besittningsrätt till bostaden Foto: SVT

Allt fler ger upp sin besittningsrätt till bostaden

Uppdaterad
Publicerad

Hyresvärdar förhandlar bort besittningsrätten för allt fler hyresgäster i Stockholm, det visar siffror från Hyresnämnden. Förra året kom över 10 000 ansökningar in – en ökning med 26 procent från 2015.

– Vi tar emot kontrakt där hyresgäster skrivit på att de avstår från sitt besittningsskydd. Ansökningar gäller lägenheter i allmännyttan och hos privata fastighetsvärdar, säger Vanja Lycke som är hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.

Utan besittningsrätt är det mycket lättare för värden att säga upp ett hyreskontrakt med kort varsel.

För att hyresnämnden ska godkänna avsteg från besittningsrätten måste hyresvärden ange en giltig orsak. Det kan till exempel vara planer på större renoveringar eller att lägenheten ska användas för sociala kontrakt, korttidsboende eller flyktingbostäder. I Stockholm godkänns nästan alla ansökningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zeljko Kranjec enhetschef på Hyresgästföreningen kommenterar att vissa värdar ansökte oftare än andra att de ville hyra ut lägenheter utan besittningsrätt. Foto: SVT

”En moralisk aspekt”

Under 2017-2018 granskade Hyresgästföreningen i Stockholm ökningen för att se om hyresvärdarna satt i system att förhandla bort besittningsskyddet. De fann att vissa värdar ansökte oftare än andra att de ville hyra ut lägenheter utan besittningsrätt, men enligt Zeljko Kranjec som är enhetschef på hyresgästföreningen var det svårt att bevisa.

Har du erfarenheter av bostadsbrist? Klicka dig gärna in i detta frågeformulär för att svara på några korta frågor.

  • 2015:   8 010
  • 2016: 10 150
  • 2017: 10 868
  • 2018: 11 182
  • 2019: 10 738
  • 2020: 10 098

Källa: Stockholms  Hyres- och arrendenämnd

Besittningsskydd innebär att hyresgästen kan begära att hyreskontraktet förlängs även om hyresvärden har sagt upp det. Om hyresvärd och hyresgäst inte kommer överens kan frågan avgöras hos hyresnämnden. Tills dess att frågan avgjorts får hyresgästen bo kvar. Vid ett förstahandskontrakt gäller besittningsskydd från första dagen lägenheten hyrs ut.

Källa: Stockholms  Hyres och arrendenämnden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer