Program ska förebygga självmord

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer tog sina liv genom att hoppa framför tåg i länet i fjol. Stockholms läns trafikförvaltning har utvecklat ett förebyggande program för att minska antalet självmord.

– Du går in i en tunnel när du mår dåligt och ljuset försvinner mer och mer. Är det då någon som stoppar dig och talar till dig så avbryts den här tankegången och du väcks tillbaka till verkligheten, säger Pirjo Stråte som är ordförande i SPES, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, till P4 Stockholm.

Varje år inträffar mellan 60-80 självmord framför tåg. I Stockholms län var det tolv personer som tog sina liv genom att hoppa framför tåg i fjol. Det motsvarar en person i månaden under ett år. 

För att förhindra att fler självmord sker har Trafikförvaltningen i Stockholm tillsammans med SPES jobbat aktivt med att förändra attityden och förhindra självmord. Man har tagit fram checklistor för personalen så att de ska veta hur de kan agera om en person uppträder misstänkt vid spåren.

Genom suicidförebyggande arbetet har 19 misstänka självmord kunnat förhindras hittills i år. Det rapporterar P4 Stockholm.

– Det är inte säkert att allt det här hade lett till att någon hade hoppat framför ett tåg, men det är inte alls otroligt att det hade hänt, Lars Ericsson som är säkerhetsdirektör på trafikförvaltningen i Stockholms län.

Fram till år 2020 hoppas Trafikverket att antalet självmord i tågtrafiken har halverats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.