Allt fler kvinnor skjuter vilt

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor jagar och framförallt är det kvinnor från storstäderna. Stockholms kvinnliga jägare toppar listan med godkända prov.

Anneli Lindström från Bromma har jagat i drygt 20 år och märker att intresset för jakt har ökat.

– När jag berättar att jag jagar får jag ofta positiva reaktioner och frågor på hur man gör för att bli jägare, säger Anneli Lindström.

Älgjakten har börjat och det är med stor spänning som jägarna drar lott om älgpassen. Anneli är nöjd med sitt pass för här syns tydliga spår på djurstigen.

– Det är klart att det är ett adrenalinpåslag när det är dags för skottet. Det är bra, för då fokuserar man bättre.

Storstadskvinnor

Det är kvinnor i storstäderna som nu har fått upp ögonen för jakt. Förra året klarade 358 kvinnor i Stockholms län teoriprovet det är den nästan en tredubbling sedan 2005 och den högsta siffran i hela landet.

Även på skjutbanan så är Stockholms kvinnor mest aktiva i jämfört med övriga län. Kurt Arbestål har jagat i sextio år och tycker att det blir nytt och annorlunda när kvinnor kommer med i jaktlaget.

– Förr så sköt gubbarna älgen och delade upp köttet, kvinnorna vill ha snyggare bitar och det blir bättre kött.

Stöter på fördomar

Jaktlaget har tidigare varit mannens domän och Anneli säger att hon ibland möter fördomar.

– Att vi inte vågar hålla i en bössa eller att vi inte kan skjuta, men statistisk är vi kvinnor bättre skyttar, säger Anneli.

Kurt Arbestål håller med och säger att kvinnor ofta är mer noggranna skyttar.

– Anneli är lagets bästa skytt, sist sköt hon 78 träffar av 80 på skjutbanan och det klarar inte många. 

Jaktresor

Men att komma med i ett jaktlag kan vara svårt eftersom det bygger mycket på kontakter. På Jägarnas Riksförbund som anordnar jakt för kvinnor säger man att det inte alltid är nödvändigt att vara med i ett jaktlag.

– Det kan ta hur lång tid som helst att komma med i ett jaktlag och det är inte alltid alla vill det för det finns andra alternativ som köpjakter, säger Jägarnas riksförbunds samordnare för kvinnor Ann Östenson.

Jaktlycka

Många lockas av naturupplevelsen, spänningen och köttet. Idag sköts ingen älg men Anneli Lindström är nöjd.

– Vi har sett en massa djur som rådjur, vildsvin och älg men sen ska man ha tur och stå på rätt ställe för att skjuta och det är inte alltid man gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.