På bara ett år har reparationskostnaden för vandaliserade polisbilar fördubblats. Foto: Polisen

Allt fler polisbilar vandaliseras – stort problem för polisens arbete

Uppdaterad
Publicerad

Trasiga rutor, sönderskurna däck och fordon som brinner. Fler och fler polisbilar i Stockholms län blir vandaliserade och på bara ett år har reparationskostnaderna fördubblats.

– Det är jätteallvarligt och så som jag ser det är det ett angrepp på hela samhället, säger Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby, Tensta och Husby.

Under 2016 skadeanmäldes 87 polisbilar. Reparationskostnaderna uppgick i 1,2 miljoner kronor, vilket är en kostnadsfördubbling sedan föregående år.

Stort problem vid akuta jobb

Flest bilar vandaliseras i Västerort, Söderort och Södertörn. Foto: SVT Grafik

Samtidigt kommer allt fler anmälningar om skadegörelse. Flest bilar vandaliseras i västerort, söderort och Södertörn. Hanif Azizi menar att vandaliseringen av fordon är ett stort problem för polisens arbete, framför allt vid akuta utryckningar.

– Det kan vara så att vi har ett pågående jobb som är väldigt akut. När första bilen kommer fram har man inte möjlighet att vakta fordonet, utan de går in och gör sitt jobb, och när nästa patrull kommer upptäcker man att man har fått en förstörd bil.

Hanif Azizi tillägger:

– I stället för att göra vårt jobb måste vi då ta hand om vårt eget material, och då tappar vi också fokus från att jobba i området.

Polisen hinner inte fram i tid

Enligt Pia Sjunnegård-Dahlbom, biträdande regionpolischef, är ett problem kopplat till vandaliseringen också att polisen inte kommer fram till brottsplatsen i tid. För att undvika att polisbilarna skadas har man genomfört vissa åtgärder.

– Det vi har gjort såhär långt är att vi har skyddat bilarna med särskilda förstärkningar på fönsterrutorna, för det är de som oftast går sönder, säger hon.

Tåligare polisbil nästa år

Nästa år ska en ny och tåligare polisbil tas fram. Bilen kommer att användas på prov i Botkyrka. För att komma till rätta med vandaliseringen menar dock Pia Sjunnegård-Dahlbom att en hög polisnärvaro är det viktigaste.

– Jag tror att en hel del i det här är ju den övriga samverkan med samhället, att vi blir fler poliser och att vi jobbar i de här områdena, säger hon och fortsätter:

– Det som är framgången för vår del är att vi har lokala poliser som känner våra barn och ungdomar i områdena. Så fort man får en naturlig kontakt med varandra brukar den här vandaliseringen åtminstone minska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.