Allt fler söker bidrag hos kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

När socialsekreterarna tvingas avslå ansökningar hänvisar de nödställda människor till stadens församlingar. Med ett hårdare tryck måste även kyrkorna bli mer restriktiva.

I Katarina församling på Södermalm i Stockholm har det skett en förändring de senaste åren. Allt fler söker hjälp för att ha råd med det allra nödvändigaste. Och inte sällan har de som kommer dit hänvisats från Socialstyrelsen. En av dem är Renate von Freeden som behöver bidrag till mat och möbler. När ABC träffar henne har hon just varit hos socialsekreteraren, som skickade henne vidare.

-Hon sa att de har semester nu, så därför ska jag komma tillbaka i augusti. Men sedan sa hon att jag skulle gå till kyrkan, ”de hjälper en alltid”.

Och vad sa personalen i kyrkan?

-Att det var semester där också till augusti...

Knappa resurser trots hårt tryck

Renates berättelse är inte ovanlig. Katarina församling gör så gott dom kan för att hjälpa till. Men fonderna är stängda över sommaren och dom kan bara bidra till det mest akuta. Trots att det kanske är just nu som behoven är som störst. Många barnfamiljer söker hjälp för att kunna skicka barnen på kollo. Och kyrkans dagliga sommarcafé, där man betalar för sin lunch i den mån man kan, är välbesökt. Enligt församlingens diakon söker allt fler till och med regelbunden hjälp.

-Framförallt pensionärer, där märker man att de har det väldigt mycket sämre. De har ju inte råd med glasögon eller tandvård, eller sl-kort. Det har ökat jättemarkant. Sedan kommer de så fort de behöver glasögon nästa gång igen, pensionen är ju inte bättre då.

Tuffare krav på socialtjänsten

Även Stockholms socialsekretere upplever att riktlinjerna för bistånd har stramats åt. Enligt en undersökning som socialdemokraterna i Stadshuset har gjort känner nästan 75 procent ett tryck att bli mer restriktiva i att godkänna ansökningar. Varannan socialsekreterare upplever att de inte hinner med sina arbetsuppgifter inom ramen för sin arbetstid och många känner att de ekonomiska kraven hindrar dem från att göra ett bra jobb.

Innan vi lämnar kyrkan får Renate von Freeden ett litet bidrag från diakonen. Hon hoppas att det räcker till en säng och kanske till ett köksbord efter att räkningarna har betalats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.