Foto: Nora Lorek / TT

Allt fler Stockholmskvinnor fryser ner sina ägg

Publicerad

I två år har kvinnor kunnat frysa ner sina ägg i Stockholm. Och allt fler tar chansen.

Tidigare var kvinnor från Stockholm tvungna att åka till Göteborg om man ville frysa ner sina ägg, men sedan 2014 kan man göra det även i Stockholm. Och allt fler stockholmare gör det, rapporterar StockholmDirekt.

– Jag har träffar så många högutbildade singelkvinnor i 38-årsåldern som på grund av karriär eller andra krav inte har hittat någon att skaffa barn med. Och de flesta av dem finns i Stockholm. Att frysa ner sina ägg är helt klart ett storstadsfenomen, säger Mats Brännström, specialistläkare i obstetrik och gynekologi vid Stockholm IVF, till tidningen.

”Kanske är männen i Stockholm omogna”

Bilden bekräftas även av den andra kliniken i Stockholm där man kan frysa ner sina ägg, Fertilitetscentrum. När man började med metoden 2014 var det några enstaka kvinnor som valde att frysa ner sina ägg. I fjol var det 86 och hittills i år cirka 150. Totalt rör det sig om över 1.000 ägg som är nedfrysta på Fertilitetscentrum, skriver StockholmDirekt.

– Man kan bara spekulera om vad det beror på. Kanske är männen i Stockholm omogna. Många av de kvinnor som kommer hit har levt i långa relationer, men ändå har deras män ”inte känt sig redo” att skaffa barn, säger Camilla Stenfelt, verksamhetschef på Fertilitetscentrum, till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer