Ola Wikander har hyrt ut sin stuga på Blidö i mer än tio år, han har aldrig varit med om sådant tryck som i år. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Rekordstort intresse för att hyra hus i skärgården

Publicerad

Sökningarna på fritidshus i Stockholms skärgård har gått upp med flera hundra procent. Ola Wikander har hyrt ut en stuga på Blidö i många år – och i år har gästerna velat komma redan under våren.

Hos aktörer som förmedlar stugor i Stockholms skärgård märks det tydligt att många förbereder sig för en semester på hemmaplan. Sökningarna på fritidshus att hyra på Bullandö har gått upp med över tusen procent jämfört med maj förra året, visar siffror från Stugknuten. Intresset för skärgårdsidyller som Gålö, Svartsö och Gräddö har mer än femdubblats.

Samtidigt minskade antalet sökningar på populära turistmål som Öland och Gotland i maj jämfört med förra året. Efter förra veckans lättnad i reserestriktionerna, började dock siffrorna röra sig upp mot normala nivåer.

– Vi kan se att intresset för platser på 1-2 timmars avstånd från storstäderna är det som har ökat allra mest, säger Jonatan Lundqvist, vd på Stugknuten, mötesplats för uthyrare och de som vill hyra stuga.

Högre efterfrågan – högre hyror

På Blocket syns samma tendenser, man ser även att veckohyran för fritidshus har gått upp.

– För den som inte ska använda stugan i sommar är det guldläge att hyra ut. Många söker efter fritidshus just nu, och priserna är något högre än förra året, enligt Matilda Adelborg, pressansvarig Blocket bostad.

Ola Wikander har hyrt ut en stuga på Blidö i mer än tio år och har aldrig varit med om ett sådant tryck som i år. Hör honom berätta mer i videon.

Några av de platser i Stockholms skärgård där intresset för att hyra stuga har ökat allra mest. Siffrorna visar uppgång i antal sökningar på Stugknuten i maj 2020 jämfört med maj 2019.

Bullandö +1119%

Årsta havsbad +1112%

Gålö +853%

Svartsö +760%

Gräddö +600%

Västanvik +473%

Adelsö +468%

Torö +379%

Nynäshamn +377%

Blidö +354%

Arholma +339%

Färingsö +317%

Muskö +304%

Utö +303%

Norrtälje +291%

Gustavsberg +288%

Furusund +284%

Hallstavik +281%

Grinda +270%

Ljusterö +270%

Dalarö +265%

Yxlan +256%

Djurö +255%

Nämdö +250%

Älgö +250

Källa: Stugknuten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.