Foto: Anders Eriksson

Ambulans sönderslagen under utryckning

Uppdaterad
Publicerad

En ambulans åkte ut på en akututryckning till Tensta i västra Stockholm. Under tiden som sjukvårdarna gick för att hämta patienten blev fordonet vandaliserat.

Ambulanssjukvårdarna hade åkt ut för att hjälpa en akut sjuk patient vid halv elva-tiden i lördags kväll. Men när teamet befann sig i lägenheten blev ambulansen så svårt vandaliserad att den inte gick att använda, berättar Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen.

– Rutorna var krossade och man konstaterade att den inte var funktionsduglig, säger han till SVT Nyheter.

Kunde blivit katastrof

Patienten fick istället skjutsas till sjukhuset med färdtjänst. Om det hade varit en akutpatient hade följderna kunnat bli katastrofala, skriver polisen i sin händelserapport.

– Tyvärr så händer det ganska ofta att ambulans, räddningstjänst och polis har de här problemen. Det är allvarligast för allmänheten som ska ha våra tjänster. Det är de som i slutändan får en sämre service när vi ska stå där och vänta på bärgare, säger Sven-Erik Olsson. 

Tidigare på lördagskvällen sattes en polisbil i brand i Östberga i södra Stockholm.

Facket kräver skärpta straff

SVT Nyheter har tidigare berättat hur antalet rapporterade fall av hot och våld mot ambulanspersonal har fördubblats de senaste två åren.

Fackförbundet Alarm kräver att straffen skärps för de som ger sig på ambulanser och att ambulansförare som jobbar natt bör få med sig en medföljande skyddsbil. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot och våld mot ambulanspersonal

Mer i ämnet