Patienten som skulle transporteras till sjukhus fick invänta en ny ambulans. Foto: Malin Gille Ahlqvist

Ambulans vandaliserades under uppdrag i Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

En ambulans fick under söndagskvällen rutan krossad i samband med en utryckning. Ambulanssjukvårdarna var på uppdrag i Sollentuna och bedömde att patienten behövde sjukhusvård, men istället tvingades de kalla in en ny ambulans.

– Jag blir så arg, det är så onödigt, säger Malin Gille Ahlqvist.

Ambulanssjukvårdaren Malin Gille Ahlqvist och hennes kollega lämnade ambulansen utan uppsikt i närmare tio minuter. Under den tiden hann någon eller några, krossa rutan på ambulansen.

– Min kollega var kvar hos patienten och jag gick ner till bilen för att hämta hjälpmedel. Då möts jag av en man som berättar att ett gäng ungdomar har krossat förarrutan, berättar Malin Gille Ahlqvist.

Hon fortsätter:

– De hade kastat en sten eller något liknande. Hela rutan var förstörd och det var glassplitter i bilen.

Sabotaget tvingade sjukvårdarna att tillkalla en annan ambulans, något som gjorde att patienten fick vänta ytterligare 15 minuter på transport.

– Efteråt kände jag: ”vad hade hänt om det var ett livshotande läge, ett hjärtstopp eller ett barn som satt i halsen.”

Politiker reagerar efter uppmärksammat inlägg

Efter händelsen delade Malin Gille Ahlqvist ett inlägg på sociala medier som har kommit att delas hundratals gånger. En av dem som reagerat är finansregionråd Irene Svenonius.

– Attacker som vandaliserar, förstör och hindrar ambulanser, särskilt under utryckning, måste utredas med kraft av polisen så att de skyldiga kan dömas till kännbara straff. Jag vädjar därför till alla som vet något om händelsen att kontakta polisen. Den här typen av gärningar måste mötas med hela samhällets avsky, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till SVT Nyheter Stockholm.

Hur ser du på att politiker reagerar efter ditt inlägg på sociala medier?

– Det är jättebra, under kort tid har flera blåljussabotage inträffat. En polisbil i Märsta fick däcken sönderskurna och en ambulans i Täby utsattes för en tid sen. Det här behöver lyftas, säger Malin Gille Ahlqvist.

Malin Gille Ahlqvist känner sig inte hotad eller rädd när hon åker ut på uppdrag. Däremot har sjukvårdarna alltid ett säkerhetstänk när de kör in i vissa områden.

– Vi finns ju bara till för att hjälpa. Nästa gång är det kanske ungdomarna som saboterade som behöver vår hjälp.

I videon nedan från i söndags syns polisbilen som bärgas från ett torg i Valsta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.