Ambulansinsats ska rädda fler strokepatienter

Uppdaterad
Publicerad

En stor blodpropp i hjärnan leder oftast till talsvårigheter och stora förlamningar. På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna behandlar man strokepatienterna med en mycket effektiv metod, men patienten måste snabbt få vård. Nu startar sjukhuset ett samarbete med ambulanspersonalen för att fler ska få rätt diagnos och åka direkt till KI.

På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna behandlas strokepatienter med trombektomi, en relativt modern metod som minskar skadorna i hjärnan efter en blodpropp, men för att lyckas är det viktigt att patienten får vård så snabbt som möjligt.

– Det kan vara så att patienten kommer in med förlamning och talsvårigheter. Vi drar ut blodproppen och patienten får tillbaka sina funktioner helt och hållet. Det är inte alltid det blir till 100 procent men många gånger blir det så, säger Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Effektiv behandling

Vid trombektomi förs en slang genom ljumsken upp till hjärnan och ur slangen kommer ett nät. Proppen som är mjuk, trasslar in sig i nätet och dras sakta ut. Patienten behöver inte sövas och ingreppet tar allt från en kvart till några timmar.

– Man måste göra det här inom en viss tid, då har hjärnan inte hunnit tagit skada. Under sista året har vi fått starka indikationer på att det här är en effektiv behandling. Trombektomi har visat sig dubbelt så effektivt som trombolys vid stora blodproppar, säger Nils Wahlgren.

Förra året genomförde Karolinska Universitetssjukhuset i Solna 130 trombektomier och är det enda sjukhuset i länet som har teknik och kunskap för att göra behandlingen.

Ambulanspersonal

När man drabbas av en stor blodpropp i hjärnan är tiden avgörande för att minska skadorna och Nils Wahlgren säger att ambulanspersonalen kan ställa diagnosen när patienten har allvarliga symtom. Nu startar sjukhuset ett samarbete med ambulanspersonalen för att spara dyrbar tid.

– Kan patienten exempelvis inte lyfta sin arm och hålla kvar den i 10 sekunder, och benet i fem sekunder, är det tecken på att han eller hon kan behöva trombektomi. Då är förslaget att patienten körs direkt till Karolinska, även om det finns ett annat sjukhus närmare, säger Nils Wahlgren.

Redan till sommaren hoppas Nils Wahlgren på att samarbetet är igång.

– När vi fått så mycket vetenskapliga bevis på att den här behandlingen fungerar så kan vi inte försöka undvika att hitta patienterna redan på väg in till sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.