Foto: TT

Amnesty: Polisen kör bort tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty International har fått vittnesmål från tiggare som säger sig bli trakasserade och bortkörda av polisen när de sitter och tigger, uppger människorättsorganisationen för Aftonbladet.

Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty, pekar på att polisen tillämpar ordningslagen på olika sätt i olika delar av Sverige. I synnerhet i vissa delar av Stockholm använder polisen ordningslagen som stöd för att köra bort tiggare.

– Vi får vittnesmål om att polisen inte låter dem sitta ner och tigga, trots att de inte sitter i vägen eller hindrar förbipasserande. Det håller vi på att titta på just nu, säger hon till TT.

Polisen bekräftar delvis bilden

Viktor Adolphson, yttre befäl vid polisen på Södermalm i Stockholm, bekräftar delvis Amnestys bild.

– Vi använder samma lagstöd när vi talar med dem som ställt ut en soffa eller utemöbel utanför sin falafelbar. Och vi säger givetvis till både svenska tiggare, ryska tiggare och så vidare. Men EU-migranterna är ju så väldigt många, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen till TT.

Intervjuat ett 60-tal

Sedan förra året har Amnesty börjat utreda och kartlägga situationen för utsatta EU-medborgare i Sverige, i synnerhet situationen för romer från Rumänien som kommer till Sverige för att tigga. Hittills har de intervjuat ett 60-tal personer runt om i landet och rapporten väntas vara klar i höst, skriver Aftonbladet.

Vissa avlägsnas från platsen

Tiggare får inte nyttja trottoaren för att sitta ned och tigga, men det är okej att röra på sig och till exempel gå runt med en mugg, enligt Södermalmspolisens bedömning. Tiggare som sitter ned får först en uppmaning att de måste ställa sig upp. Sedan en andra uppmaning.

– Vi använder inte våld, det vill jag understryka. Och det är aldrig så att vi plockar dem direkt. De får alltid chansen minst två gånger att gå därifrån, säger Viktor Adolphson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.