• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amningsmottagningarna i Stockholms län läggs ner Foto: Firat Celik,SVT

Amningsmottagningar i Stockholm läggs ner

Publicerad

Mammor som vill ha hjälp med amningen ska från och med nästa år vända sig till BVC istället för till länets amningsmottagningar. Nu får beslutet kritik från Barnmorskeförbundet som menar att det kan bli ett kunskapsglapp när barnmorskor inte längre ska utföra jobbet.

Från och med 1 januari 2020 flyttas amningsstödet från de specialiserade amningsklinikerna till länets BVC.

– Vi såg att det fanns ett behov bland föräldrar att det skulle bli tydligare vilket stöd som finns och att hjälpen önskades nära hemmet, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Hjälpen närmre hemmet

Enligt Tobias Nässén (M) är den här reformen i linje med regionens vårdstrategi att vård som inte kräver akutvård ska finnas på närmare nivå. 

– Akutfallen och de värsta amningsproblemen som kräver specialistvård kommer fortfarande att behandlas på sjukhusens gynmottagningar, säger han.

Tobias Nässén. Foto: Lisa Liljefors, SVT

I våras stängde amningsmottagningar på Karolinska i Solna och vid Danderyds sjukhus. Enligt de nya sjukhusavtalen är tanken att amningsmottagningarna på Sös och Södertälje ska sluta ta emot besök om vården kan ges på BVC. De komplicerade amningsproblemen kommer fortfarande att behandlas.

För att sprida kunskap om amning bland barnsjuksköterskor startar 60 nya utbildningsplatser vid Karolinska institutet där barnsjuksköterskor erbjuds en 7,5 poängs amningskurs.

Barnmorskeförbundet: “Expertkunskap kan gå förlorad”

På Barnmorskeförbundet finns en oro att expertkunskap går förlorad och att det kommer bli ett kunskapsglapp när en ny yrkeskategori tar över arbetsuppgifterna.

– Jag är mycket förvånad över att man inte tar till vara på den expertis som redan finns inom barnmorskekåren. Det mest naturliga vore att barnmorskorna som redan kan de här frågorna och har lång erfarenhet jobbade ute på BVC, säger Mia Ahlberg, ordförande Svenska Barnmorskeförbundet.

Reformen om slopade amningsmottagningar:

Visa

Sex förlossningskliniker i länet har ansvar för amningsstöd upp till sju dagar efter förlossningen. Den här amningshjälpen kommer fortsätta som tidigare.

I våras stängde amningsmottagningar på Karolinska i Solna och vid Danderyds sjukhus. På Södersjukhuset och på Södertälje sjukhus finns amningsmottagningar som enligt de nya sjukhusavtalen ska sluta ta de emot besök som kan tas i primärvården. De mammor som har har komplicerade amingsproblemen kommer att få söka vård på gynakuter.

Det finns två amningsmottagningar som drivs i projektform, Amsak på Östermalm/Södermalm som drivs av barnmorskor fram till och med 2020, och på barnavårdscentralen i Rotebro där det finns en amningsmottagning som drivs av barnsjuksköterskor.

Amning i Stockholm och riket

Visa

Antalet barn som ammas under de första månader fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

I Stockholm län ammades 68,3 procent av barnen fortfarande helt eller delvis vid sex månaders ålder, medan motsvarande rikssiffra är 63,3 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer