Lars E O Svensson, ekonomiprofessor och tidigare vice riksbankschef. Arkivbild. Foto: TT

Amorteringskrav sågas av professor

Uppdaterad
Publicerad

Avskaffa amorteringskraven, mildra bankernas hårdare kreditprövningar och höj bolånetaket, föreslår den förre stridbare vice riksbankschefen Lars E O Svensson i en rapport.

Oron för hushållens skuldsättning är en myt, anser han.

Rapporten är beställd av Stockholms Handelskammare. Och professor Svenssons slutsatser bekräftar vad Handelskammaren har hävdat: Att det skärpta amorteringskravet var överilat och borde tas bort.

Lars E O Svensson, som för ett antal år sedan gjorde sig känd som en bråkmakare i Riksbankens högsta ledning, har länge viftat bort riskerna med en allt högre skuldsättning så länge bostadsskulderna inte används till en överkonsumtion.

Bostadsmarknad

Och så har, till skillnad från den amerikanska skuldkrisen som föranledde finanskraschen 2008, inte skett i Sverige, enligt Svensson.

”De utländska erfarenheterna har missförståtts, den svenska debatten har blivit missvisande och den förda politiken har blivit felaktig”, skriver han i sammanfattningen av rapporten.

Tvärtemot syftet

De skärpta amorteringskraven, som syftar till att bromsa hushållens skuldsättning, har stängt ute de unga bostadsköparna mer än vad de höga bostadspriserna har gjort. De skärpta kraven sänker också hushållens motståndskraft mot ekonomiska kriser, tvärtemot syftet, enligt Svensson.

”Amorteringskraven ökar kredit- och likviditetsrestriktionerna, ökar skuldbetalningarna och minskar kassaflödena. Därmed ökar konsumtionens känslighet för inkomstbortfall”, skriver Lars E O Svensson.

Inför rimliga kalkyler

Hans slutsats är alltså att förutom att amorteringskraven bör avskaffas, så bör även bankernas hårdare kreditprövningar lindras. Lägre och rimligare kvar-att-leva-på-kalkyler bör också införas från bankernas sida.

Det Finansinspektionen bör hålla koll på är att det inte uppstår en överkonsumtion till följd av ökade bostadslån, är Lars E O Svenssons råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet