Anders Norell Bergendahl från Keolis blev svensk mästare i busskörning. Tvåa kom Marcus Edlund från Nobina och P-O Ängegärd från Aneby buss vann en bronsmedalj. Foto: Bengt Nord

Anders tog hem SM-guld i busskörning

Uppdaterad
Publicerad

Att manövrera en stor buss i trånga utrymmen gör inte den nye svenske mästaren i busskörning nervös.

– Svårast är ju alla duktiga medtävlare, säger Anders Norell Bergendahl om måndagens tävling i bussförar-SM.

– Det känns förstås jättebra. Härligt, säger Anders Norell Bergendahl som tog hem guldmedaljen i bussförar-SM.

Finalen av bussförar-SM hölls i måndags på Gillingebanan norr om Stockholm och totalt var 16 bussförare med och tävlade.

I tävlingen ingår flera moment som halkkörning, sparsam körning, att köra bussen så bekvämt som möjligt för passagerarna och en manövreringsövning.

– Det kul att försöka krångla sig in på ställen där det inte borde gå. Jag blir taggad av den sortens övning. Ingen kan ju bli skadad eftersom man manövrerar mellan plastkoner, säger Anders Norell Bergendahl, busschaufför på Keolis.

Kört buss sedan 2011

Katastrofövningen med hjärt- och lungräddning ser han inte som någon stor utmaning eftersom han studerar till läkare. Sedan 2011 har han kört buss och extraknäcker under sommaren och helger som busschaufför i Gubbängsgaraget i södra Stockholm.

– Där kör jag ett 50-tal busslinjer i Huddinge och Söderort, men nu börjar den nya terminen på skolan.

Totalt var över 400 bussförare anmälda till tävlingen. Tvåa kom förra årets vinnare, Marcus Edlund från Nobina, och trea kom P-O Ängegärd från Aneby buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.