En av alla som känner sig lurad av Think Pink är Anders Nilsson i Rånäs utanför Norrtälje. Han tog emot gratis fyllnadsmassor, men priset blev högt. Nu måste marken saneras för uppemot 15 miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Nilsson riskerar att få betala ett högt pris för de billiga fyllnadsmassorna han fick från Think Pink. Foto: Tomas Blideman/SVT

Anders tog emot Think Pink-avfall – krävs på miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i fallet om det skandalomsusade återvinningsföretaget Think Pink närmar sig sitt slut.

En av alla som känner sig lurad av Think Pink är Anders Nilsson i Rånäs utanför Norrtälje. Han tog emot gratis fyllnadsmassor, men priset blev högt. Nu måste marken saneras för uppemot 15 miljoner kronor.

– Jag kommer gå i personlig konkurs, säger Anders Nilsson.

I december 2017 börjar lastbilar tippa fyllnadsmassor på Anders Nilssons mark i Rånäs, det ska bli en uppställningsplats för virke och maskiner. Han har fått tips om gratis massor från det då hyllade Think Pink.

Borde du inte ha anat oråd när du fick fyllnadsmassorna gratis?

Think Pink rättegång

– Jag tänkte att de tjänade pengar på att köra hit massorna istället för till Stockholm. På den tiden kostade det 500 kronor per ton att lägga massor på deponi där, säger Anders Nilsson.

4 000 ton fyllnadsmassor

Anders Nilsson skickar in analysprover från fyllnadsmassorna till bygg- och miljönämnden i Norrtälje. En månad senare får han besked att kommunen beviljar tillstånd till markutfyllnad.

– Så då började jag fylla ut, säger Anders Nilsson.

Fyllnadsmassorna som kommer innehåller allt mer byggavfall och skräp.

Märkte du inte att det kom skräp?

– Inte i början. Jag tror att Think Pink gömde avfallet längst bak på lastbilsflaket.

Kommunen återkopplar inte

Proverna visar att fyllnadsmassorna innehåller miljögifter och att fler tillstånd krävs för att få använda Think Pink-materialet. Men Norrtälje kommun återkopplar aldrig det till Anders Nilsson.

Ni visste ju att han hade för avsikt att använde de här massorna, som ni visste var giftiga. Varför kommunicerade ni inte det till honom?

– Det ingår i hans undersökningsplikt som markägare. Bygglovet godkändes men användandet av massorna är ett parallellt ärende, säger Marcus Granström (S), nämndens ordförande.

”Kommunen har gjort fel”

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Kommunen har gjort fel. De har en serviceskyldighet enligt lagen som innebär att de ska upplysa om allt som den enskilda behöver. Kommunen är ju experter, det är inte den enskilda individen, säger Olle Lundin.

15 miljoner kronor

Anders Nilsson var till en början misstänkt för miljöbrott, men förundersökningen lades ned eftersom det eventuella brottet preskriberats.

Norrtälje Kommun kräver nu att Anders Nilsson sanerar marken senast den 25 juni. Något som han uppskattar kommer kosta 15 miljoner kronor.

– Det är kört för mig, säger Anders Nilsson.

Olle Lundin menar att kommunen är medskyldig och att de bör stå för hela eller delar av kostnaden.

Hör Norrtälje kommuns svar i videon.

Fakta kommunernas serviceskyldighet

Ur Förvaltningslagen:

  • Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet.
    Källa: Förvaltingslagen (2017:900)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink rättegång

Mer i ämnet