Foto: Mats Åsman/Svenska kyrkan

Andreas Holmberg blir ny biskop i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Anderas Holmberg blir ny biskop i Stockholm stift. Det avgjordes under den andra valomgången som hölls under tisdagen.

Det är stiftsadjunkten Andreas Holmberg som blir den som efterträder biskopen Eva Brunne som går i pension. I dag ansvarar han för gudstjänstfrågor i Stockholm stift. Det slutliga valet stod mellan honom och Marika Markovits som är direktor för Stockholms stadsmission, efter att ingen av kandidaterna fick majoritet under den första valomgången. Resultatet för tisdagens valomgång blev 557 röster till Andreas Holmberg och Marika Markovits fick 434 röster.

– Omtumlande! Jag är djupt berörd av det förtroende som många visat mig. Jag känner mig ödmjuk inför det, men också glad och peppad! Nu blir det en spännande fortsättning, som jag ser fram emot, säger Andreas Holmberg till Svenska kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.