Efter sextrakasserierna: Kommunen ställer ultimatum – på Anna

Publicerad

Sitt nära chefen som sextrakasserat dig – eller sluta. Så ser Annas alternativ ut när hon nu förväntas återvända till kontoret efter pandemin. För trots att hon själv föreslagit lösningar för att slippa närkontakt vill kommunen inte hörsamma det.

Efter att Anna, som vi kallar henne, sextrakasserats av sin chef, placerades hon på en ny avdelning inom Sollentuna kommun.

– Det är klart att jag inte tyckte att jag skulle flyttas, utan min chef, men det gick inte att jobba vidare. Sextrakasserierna upphörde, men jag blev utfryst på ett annat sätt.

Men trots att hon flyttades till en ny arbetsplats, placerades hon bara några bord från tidigare chefen, som då utreddes för sexuella trakasserier.

Bekostar själv sin rehabilitering

Själv hade Anna flera förslag till andra lösningar, som att arbeta på annan fysisk plats i kommunhuset eller hemifrån några dagar i veckan. Men kommunen köpte inte förslagen och har föreslagit att Anna kan säga upp sig med tre månadslöner, om hon inte trivs.

Det känns som att förövaren, som har gjort det här, backas upp och kan gå vidare, medan jag som utsatts motarbetas. Och kommunen nekar till psykologsamtal/företagshälsovård nu i min nya situation. De anser saken utagerad. Jag bekostar själv min psykolog, säger Anna.

Kommunen anser att de handlat rätt

Per Törnvall, kommundirektör i Sollentuna kommun är ansvarig för arbetsmiljön. Han säger att de hanterat fallet enligt regelboken.

– Vi har en moralisk plikt att hjälpa sjukskrivna tillbaka till jobbet, säger han.

I videon svarar kommundirektören på SVT:s frågor om hur man hanterar fallet med Anna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.