Foto: Åke Eson Lindman

Anna Whitlocks gymnasium blir årets Stockholmsbyggnad 2019

Uppdaterad
Publicerad

För tionde gången har Årets Stockholmsbyggnad utsetts, och årets vinnare är Anna Whitlocks gymnasium. Så här beskriver juryn skolbyggnaden: ”Ett respektfullt återbruk av en robust arkitektur, varsamt utfört med ett magnifikt resultat.”

Årets Stockholmsbyggnad är en tävling där stockholmarna får rösta fram sin favorit bland de byggnader som färdigställts under föregående år. Bland tio finalister blev det Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen som tog hem förstapriset.

– Anna Whitlocks gymnasium är en mycket värdig vinnare. Det är imponerande hur den gamla myndighetsbyggnaden har förvandlats till en modern skolbyggnad. Dessutom har skolan bidragit till att ge än mer liv och rörelse i området, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, i ett pressmeddelande.

Tidigare huserade länsstyrelsen i byggnaden som ursprungligen ritades av Axel Lindegren och som invigdes 1926. Arbetet med att göra om det gamla ämbetshuset till skola har bland annat inneburit att murar rivits för att ge plats åt klassrum, och på vinden och i tornrum har man inrett ateljéer. Arkitekterna bakom ombyggnaden är MAF Arkitektkontor, medan Balder varit byggherre.

Foto: Åke Eson Lindman

”Stolt byggnad för stolta elever”

De tio finalisterna som stockholmarna kunde rösta på togs först fram av en jury. Juryn skrev då om Anna Whitlocks gymnasium:

”En stolt byggnad för stolta elever. Att låta ungdomar få tillgång till denna byggnad är på alla sätt fantastiskt. En allmän byggnad får ett allmänt innehåll. Ett respektfullt återbruk av en robust arkitektur, varsamt utfört med ett magnifikt resultat.”

Foto: Åke Eson Lindman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.