Kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) var en av dem som röstade för ett tiggeriförbud i Danderyd. Foto: Danderyds kommun/Björn Lindgren, TT

Danderyd tredje kommunen i länet att införa tiggeriförbud

Publicerad

Danderyd blir den tredje kommunen i Stockholms län som inför tiggeriförbud. För två veckor sedan klubbade Lidingö som första kommun i länet igenom ett lokalt förbud mot tiggeri och veckan efter var det dags för Täby.

Det blev en lång debatt i Danderyds kommunfullmäktige på måndagskvällen inför omröstningen om tiggeriförbud. Vid 22-tiden klubbades dock förslaget igenom och det innebär att det från och med årsskiftet blir förbjudet att tigga på allmänna platser i kommunen. Det betyder alltså att tiggare inte längre får sitta på till exempel torg eller utanför livsmedelsbutiker.

Tiggeriförbudet innebär också att tiggare inte får be om tomglas vid kommunens olika återvinningsstationer.

Hanna Bocander (M) är kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Hon säger att många kommuninvånare hört av sig till henne och velat ha ett tiggeriförbud.

– De har upplevt otrygghet och efterfrågat det här. Jag skulle säga att det är en av de frågor som flest hör av sig till mig om, och det är framför allt äldre kvinnor. Det finns de som vittnar om att de inte längre åker till återvinningsstationen utan slänger allt skräp hemma i soptunnan, säger Hanna Bocander (M).

Enligt kommunledningskontorets utredning är en grov uppskattning att åtta till tretton personer per dygn ägnar sig åt passiv insamling av pengar i Danderyds kommun, medan en till fem personer ägnar sig åt aktiv insamling av pengar, återvinningsavfall och flaskor eller burkar med pant.

Tredje kommunen i länet

Måndagens beslut i Danderyd innebär att det nu är tre kommuner i Stockholms län som inom loppet av ett par veckor klubbat igenom ett beslut om tiggeriförbud. Först ut var Lidingö följt av Täby och nu alltså Danderyd.

Även om det på alla tre orterna är tiggeriförbud så fungerar det lite olika i kommunerna. På Lidingö gäller förbudet på tio torg. I Täby däremot har man gått längre, där är det förbjudet att tigga vid butiksentréer och vid återvinnings- och pantcentraler. Liknande modell som Täby har alltså även Danderyd beslutat om.

– Det finns ingen sanktion kopplad till detta, det är inget lagbrott utan det handlar om ordningsföreskrifter och då kan man bli avvisad. Det är väl det som kan hända, säger Hanna Bocander (M).

”Populistiskt beslut”

Socialdemokraterna i Danderyd tillsammans med Centern och Miljöpartiet, röstade nej till ett tiggeriföbud i kommunen.

– Jag tycker det är ett populistiskt beslut som man väljer att driva igenom, säger Jenny Åkervall, gruppledare för Socialdemokraterna.

– Det handlar om några få individer och det finns betydligt viktigare saker som ordningsmakten i Danderyd borde ägna sig åt som till exempel droger eller inbrott. Det blir bara en symbolfråga att sopa undan något som vissa tycker är jobbigt att se, säger Jenny Åkervall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer