Ett fall av mässling har upptäckts på St Görans sjukhus. Foto: Pontus Lundahl, TT

Ännu ett fall av mässling i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en person har insjuknat i den mycket smittsamma och potentiellt farliga sjukdomen mässling i Stockholmsområdet.

Det var den 1 maj som personen besökte Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och så snart smittan hade konstaterats påbörjades smittspårning, uppger Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Smittspårning innebär att vården ringer eller skickar brev till personer som kan ha exponerats för smittan.

Detta är det andra mässlingfallet i Stockholmsområdet på kort tid. I förra veckan konstaterades ett fall hos en person som hade besökt Södersjukhusets akutmottagning.

”Vi ser ingen koppling mellan det här fallet och det som upptäcktes på Södersjukhuset för en vecka sedan. Däremot vet vi att det rör sig om en som smittats utomlands, så det här aktualiserar vikten av att se över sitt mässlingsskydd inför resor”, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Nyligen upptäcktes även ett mässlingsfall i Borås, ett barn som även det hade smittats utomlands. Barnet ifråga är under 18 månader och har därmed inte hunnit få sin första vaccinationsspruta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.