Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Anställd på Attunda tingsrätt häktas – bröt mot sekretess

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Attunda tingsrätt i Sollentuna häktas nu misstänkt på sannolika skäl för att ha spridit sekretessbelagd information. Enligt åklagaren är det misstänkta brottet av ”systemhotande karaktär”.

– Vilken typ av information det är fråga om och vad det kan ha fått för konsekvenser kan jag i nuläget inte säga någonting om, säger chefsåklagare Per Nichols som är förundersökningsledare.

Ärendet utreds av Särskilda åklagarkammaren tillsammans med polisens avdelning för särskilda utredningar. Enligt Per Nichols håller man förhör och genomför tekniska utredningar.

Den anställda, en kvinna, häktades på fredagen av Stockholms tingsrätt, misstänkt för grovt brott mot tystnadsplikt och grovt dataintrång på flera olika platser i Stockholms län. Misstankegraden är sannolika skäl.

Kvinnan bestrider häktningsyrkandena, enligt försvarsadvokaten Clea Sangborn.

Enligt häktningsframställan vill åklagaren att tingsrätten häktar kvinnan, dels för att det finns risk för att hon förstör bevisning, och dels för att de misstänkta brotten är av särskilt allvarlig karaktär, ”brottsligheten är av systemhotande karaktär. Det finns ett väsentligt samhällsintresse att utredning kan genomföras utan att misstänkt kan påverka eller bli påverkad av personer av intresse för utredningen.”, skriver åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.