I måndags förra veckan avled en Postnord-anställd efter en befarad arbetsplatsolycka. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Anställd på Postnord död efter klämolycka på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

I måndags förra veckan avled en Postnord-anställd efter en befarad arbetsplatsolycka. Mannen, som skulle göra en leverans på Södermalm i Stockholm, ska på något sätt ha klämts efter att en palldragare kommit i rullning i ett garage. Mannen skadades så svårt att han avled i ambulansen.

Händelsen inträffade den 20 augusti. En man anställd på Postnord skulle göra en leverans till en kontorsbutik på Södermalm i Stockholm men av någon anledning ska en palldragare ha kommit i rullning i ett garage och klämt mannen som senare avled i ambulansen på väg till sjukhus.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död i samband med arbetsplatsolycka. De ska nu utreda vad som har hänt och om arbetsgivaren fullgjort sina åtaganden för att skydda personalen.

– Sen finns det givetvis ett egetansvar. Det blir ju extra tragiskt när det är en arbetsplatsolycka, oavsett om det är på grund av en själv eller bristande rutiner, säger Margareta Johnson, kriminalinspektör och gruppchef för polisens enhet som utreder arbetsmiljöbrott.

Oklart hur lång tid utredningen tar

Några övervakningsfilmer eller vittnen till händelsen finns inte. Det var personal som jobbade på kontorsbutiken som hittade mannen.

– Det är olika hur lång tid en sån här lång utredning tar, i början tar man in mycket uppgifter och håller förhör men sen kan det bli lite stående tills alla har gjort sitt, säger Margareta Johnson.

Bland annat ska Arbetsmiljöverket yttra sig om ifall det är en arbetsplatsolycka eller inte och åklagaren ska fatta beslut.

”Ingen ska någonsin behöver dö på sin arbetsplats”

Postnord bekräftar att en olycka med tragisk utgång har inträffat och säger att alla berörda instanser är inblandade. I nuläget kan de inte säga mer om vad som hänt med anledning av pågående utredning.

– Det är djupt tragiskt, ingen ska någonsin behöva dö på sin arbetsplats. När utredningen är klar ska vi gå igenom den och se till att något liknande inte händer igen, säger Johan Lindholm, ordförande för Seko Posten, ett av de fackliga organisationerna för Postnords anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer