Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem lådor av bolagets dynamit hittades av polisen i en brottsutredning. Hör hur explosiva varor från industrier kan nå kriminella – och hur det krävts nya arbetsmetoder för att komma åt problemet. Foto: Polisen

Anställd stal över hundra kilo sprängmedel – företag förlorar tillstånd för explosiva varor

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Uppländska Bergborrnings AB, baserat i Norrtälje, blir av med tillståndet att hantera explosiva varor i tio kommuner i Stockholms län. Orsaken är att sprängmedel från företaget hittats på olika brottsplatser runt om i landet.

En man i 35-årsåldern som varit anställd av bolaget dömdes i slutet av 2023 för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, efter att han stulit 125 kilo sprängmedel från bolaget och förvarat i sitt hem.

– 125 kilo sprängmedel har en väldigt kraftig effekt om man vill använda det på ett felaktigt sätt, säger Robin Haglund, enhetschef på Storstockholms brandförsvarsförbund.

Hittades i brottsutredningar

Men det stulna sprängmedlet ska även hamnat i andra händer. Polisen gjorde i olika brottsutredningar fynd av sprängmedel som kunde spåras till Uppländska Bergborrning AB.

Polisen meddelade då Storstockholms brandförsvarsförbund, SSBF, som sköter tillsynen av företag med tillstånd att hantera explosiva varor.

Polisen kunde även se att bolaget inte anmält några stölder av explosiva varor, vilket pekade på bristande kontroll. Storstockholms brandförsvarsförbund drog då tillbaka bolagets tillstånd att hantera explosiva varor, i de tio kommuner i länet där SSBF utövar tillsyn.

– Deras varor kommer utanför företagets kontroll, det vill säga det hamnar hos dem det inte ska vara. Exempelvis brottsliga miljöer, säger Robin Haglund, enhetschef SSBF.

Uppländska Bergborrning: ”Beslutet är felaktigt”

Bolaget har överklagat återkallandet, något som nyligen avslogs av förvaltningsrätten. I överklagan skriver bolaget bland annat att det är svårt att värja sig mot personer som har ont uppsåt.

Uppländska Bergborrnings AB:s vd vill inte ställa upp på intervju men kommenterar i ett sms:

”Vi anser att beslutet är felaktigt och vi kommer fortsätta med åtgärder eftersom vi tror på vår sak.”

Kommuner som bolaget förlorar tillstånd i

Uppländska Bergborrnings AB förlorar tillstånd i de kommuner som Storstockholms brandförsvar utövar tillsyn över:

Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

Spårning av explosiva varor

Den som tillverkar eller importerar explosiva varor för civilt bruk ska förse varje individuell vara med en identitetsmärkning.

Spårbarheten uppnås dels genom genom identitetsmärkningen och dels genom att alla som hanterar eller importerar varorna ska föra och underhålla ett register över dem. Kraven gäller alla explosiva varor för civilt bruk förutom pyrotekniska artiklar och ammunition.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.