Peter Boucher, anställd på Mathem, och företagets vd Tomas Kull. Foto: Privat, Mathem

Anställda anklagar Mathem för matsnusk

Uppdaterad
Publicerad

Personalens arbetsmiljö på Mathem är ansträngd. I en granskning av Aftonbladet vittnar personalen om dålig hantering av varor samt att de tvingas kissa och byta mensskydd i lastutrymmet, där matkassarna står.

Franz Binette, skyddsombud, arbetar för Körhem som transporterar maten för Mathem. Han känner igen att kollegor har fått göra sina behov i boxarna och att bilarna haft rumstemperaturer som inte varit godkända.

– Jag har kollegor som berättat för mig att de har behövt kissa i lastbilsutrymmet. När det gäller värmen ska vi logga in en gång i timmen, och vi kan aldrig garantera kvalitén på varan som vi lämnar över till kunderna. Men Arbetsmiljöverket är inkopplad och handlägger ärendet, säger Franz Binette till SVT.

Anställd: Stress ligger bakom hygienproblemen

Hur många som har slutat på Mathem på grund av arbetsförhållandena har Franz Binette ingen exakt siffra på.

– Vi försöker att ta reda på det. Däremot är det en väldigt stor omsättning, arbetsförhållandena påverkar, säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med 29 personer som arbetat åt Mathem. Flera av dem uppger att mathanteringen inte är bra och att mat kan stå ute i rumstemperatur i flera timmar, men även att fåglar har suttit och ätit på frukter.

Peter Boucher, anställd för Mathem och tidigare skyddsombud, bekräftar den höga arbetsbelastningen och personalomsättningen. Han tror att stressen är en avgörande faktor till att chaufförerna uträttar sina behov i boxarna i lastbilarna.

– De har hela tiden en press på sig. Vissa kissar i boxarna och vissa i flaskor, och det är ingenting som är ovanligt. Man känner när man lossar boxarna när de ska skrubbas ordentligt att det inte luktar gott. Det är åt helvete! Det ska inte förekomma. Men det är upp till företagsledningen att fråga sig varför.

Arbetsmiljöverket har flera öppna ärenden

Det ena ärendet som Arbetsmiljöverket har öppet sedan 2017 handlar om tillgång till just toaletter och ett matutrymme för att äta och värma maten. Alla förare ska enligt Åsa Larsson, handläggare vid arbetsmiljöverket ha rätt till både och.

– Det är upp till arbetsgivaren och arbetstagaren att ordna med hur, vi kräver att det ska finnas, säger Åsa Larsson, handläggare på Arbetsmiljöverket.

De kommer nu att göra en uppföljning på kraven som har ställts på företaget. Men att chaufförerna har tvingats att uträtta sina behov i bilarna är ingenting som arbetsmiljöverket fått några signaler om.

– Vi har inga tecken alls på att det ska ha förekommit, säger Åsa Larsson.

Mathems vd: Ser allvarligt på det

Mathems vd Tomas Kull ser allvarligt på Aftonbladets granskning om matsnusket och den höga arbetsbelastningen som de anställda larmar om. Han har under torsdagen varit på lagret halva dagen för att prata med personalen.

– De kollegor jag pratat med känner inte igen sig i Aftonbladets granskning. Nu står kollegorna och även luktar på varje låda för man vill verkligen visa att det här inte är Mathem. Det har hänt vid ett tillfälle att en person har kissat i en låda som har kommit tillbaka till lagret. Personen fick då en varning och vi kasserade lådan, säger Tomas Kull.

Han säger själv att han har det yttersta ansvaret för maten, bilarna och chaufförernas raster. Enligt honom har man varit noga med att lägga in raster som lagen kräver. Han bekräftar också att temperaturen i bilarna höll en för hög värme i sommar och att det var då Aftonbladet var på plats.

– Som granskningen visar så stämmer det. Men vi har en väldigt hög kvalité på maten och levererar inte möglig mat. Men jag kan inte påstå att vi är helt perfekta, då skulle jag ljuga. Nu genomför vi en egen granskning för att hitta eventuella brister. Vi arbetar med slutna förpackningar och tar tillbaka maten ifall kunden upptäcker fel, säger Tomas Kull.

Tomas Kull har varit i kontakt med miljö- och hälsoförvaltningarna i Stockholm, Mölndal och Malmö och bett dem komma så fort som möjligt för en inspektion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.