Anställningsstopp införs på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusdirektören Björn Zoëga beslutade idag att Karolinska universitetssjukhuset ska införa anställningsstopp. Anledningen är att Karolinska behöver genomföra besparingar på 500-600 miljoner utöver redan planerade besparingar.

Dispenser från anställningsstoppet kommer att hanteras centralt vilket innebär att sjukhusdirektören kommer att ta beslut om samtliga dispenser. På så sätt hoppas sjukhusledningen få full kontroll över personalkostnaderna.

– Sjukhuset blöder och det är därför vi gör den här drastiska åtgärden. Vi måste vända det här och få ekonomin i balans, säger Björn Zoëga som är sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Vårdnära personal prioriteras

Anställningsstoppet gäller från och med den 1 maj 2019 och tills vidare. Förra året hade sjukhuset ett underskott på 822 miljoner och i år såg underskottet ut att landa på 1,5 miljarder. Regionen har hittills beviljat stora extra budgettillskott, och nu införs alltså även anställningsstopp som ett försök att få ekonomin i balans.

– Personalkostnaderna är av naturliga skäl vår största kostnadspost och har därför stor påverkan på vår ekonomi. Vi kommer att göra noggranna bedömningar bland annat kring patientsäkerhet – av om och var det behövs anställas personal, och vi kommer att prioritera vårdnära personal, säger HR-direktör Patricia Enocsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.