Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tiotal mord eller mordförsök i region Stockholm under påsken Foto: Johan Nilsson/TT/Sara Brynedal/Polisen

Ansträngd påskhelg för Stockholmspolisen: ”Flera mord och mordförsök”

Uppdaterad
Publicerad

Påskhelgen blev ansträngd för Stockholmspolisen då ett tiotal misstänkta mord och mordförsök inträffade runt om i regionen. Flera av fallen handlar om våld i nära relation.

– Utredningsverksamheten har varit mer ansträng än vad som är normalt en storhelg, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Två olika misstänkta mordförsök inträffade i Kista under påskafton. I ett av fallen fick en tonårspojke livshotande skador. I Södertälje anhölls tre personer misstänkta för mordförsök.

Det har också handlat om den uppmärksammade polisinsatsen i Gustavsberg där en man hittades död i ett skogsparti under söndagen, och om ett misstänkt mord i Flemingsberg där en kvinna hittades svårt skadad i en lägenhet och som senare avled av sina skador.

– I flertalet av händelserna har polisen frihetsberövat en eller flera gärningsmän. Många av dem har varit brott i nära relation, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Har ni hanterat helgen med den personal ni har på plats?

– Det har varit en ansträngd utredningorganisation. Vi har fått genomföra personalutjämningar för att hjälpa varandra och kallat in utredare på övertid.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar på uppdrag regeringen telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Nås på telefon:: 020-521010

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Tjejzonen

För unga som identifierar sig som tjej och som är mellan 10 och 25 år. En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.