Socialstyrelsen har i dag svårt att redogöra för kunskapsläget och vad man egentligen vet om barn med uppgivenhetssyndrom, och läkare kräver sedan en tid tillbaka att vägledningen som rör dessa barn ses över. Foto: Ann Sehlin/SVT

Antalet apatiska barn har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Orsaken till ökningen kan vara allt fler asylsökande till Sverige.

På Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vårdas många av barnen med diagnosen uppgivenhetssyndrom och där har man sett en ökning av apatiska barn under de senaste åren, enligt Ekot.

– Under de senaste tre åren har vi sett en ökning, och under 2014 var det ännu några fler barn än tidigare som insjuknade. Sedan var det ännu fler barn 2004/2005 som insjuknade, så först hade man en minskning, och sedan har det nu ökat igen, säger Mikael Billing som är chef för asylpsykiatriska enheten på barn- och ungdoms psyk BUP.

Barnen lever under mycket stor stress

Det finns ingen rikstäckande statistik över antalet barn med uppgivenhets syndrom. På Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vårdades 21 barn under förra året, jämfört med 12-15 åren innan. Många av barnen lever under mycket stor stress och troligtvis är det stress som är orsaken till att barnen blir sjuka, vid insjuknandet så har de fått avslag på sin asylansökan.

Fler asylsökande

Migrationsverket ser man en ökning av barn med uppgivenhetssyndrom och Mikael Billing tror att ökningen kan beror på att det kommer allt fler asylsökande till Sverige idag.

– Vi har kontakt med fler gömda familjer. Barnen kan ha varit med om svåra trauman och lever i en bristfällig situation här under flera år, och då finns en risk att de utvecklar uppgivenhetssyndrom, säger Mikael Billing.

Även polisens siffror tyder på fler gömda. Antalet efterlysta personer som ska utvisas från Sverige har ökat kraftigt den senaste femårsperioden, enligt Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.