Några av deltagarna i simklubben Neptuns konstsimlag. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Äntligen invigs Åkeshovs simhall

Uppdaterad
Publicerad

På lördag den 20 januari öppnar Åkeshovs sim- och idrottshall igen efter en renovering som hållit på i två och ett halvt år. Det är en invigning som egentligen skulle skett för ett halvår sedan, men som sköts upp när allvarliga och fördyrande byggfel upptäcktes.

Förväntansfulla barn och vuxna repeterar inför den högtidliga invigningen. Det är en omfattande ceremoni som förbereds. Unga aktiva simmare öppnar showen med ett fackeltåg in i den gamla renoverade simhallen. I vattnet genomför de en koreograferad simuppvisning med facklorna. En högljudd konferencié hejar på. Stämningen är påfallande positiv. Förseningar och byggfel verkar glömda.

– Allt har fungerat perfekt. Jag är mycket nöjd när anläggningen nu ska invigas, säger Jan Lind som projektlett renoveringen och tillbyggnaden. Det kommer att bli en bra anläggning.

Fler bassänger

Den nya och renoverade anläggningen är betydligt större än den föregående. Nu finns två 25-metersbassänger, två undervisningsbassänger och en lekbassäng för de små. Den ursprungliga budgeten på 398 miljoner såg ett tag ut att växa till 455 miljoner. Men efter uppgörelse med entreprenören är prislappen idag 420 miljoner.

Även Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden är nöjd med den nya anläggningen. Det är en enig idrottsnämnd som beslutat om budgeten och Alexander Lindholm tvekar inte inför miljonrullningen.

– Det är aldrig gratis att göra så här stora investeringar i komplicerade anläggningar. Men det här är väl investerade pengar.

Ökad säkerhet

Simhallens interiör har förändrats för ökad säkerhet. I tvättrummen saknas draperier och prång för att motverka sexuella övergrepp. Den nya anläggningen erbjuder könsneutrala omklädningsrum. Där är herr- och damskyltarna borttagna, det kan man göra eftersom omklädningsrummen är personliga och alltså inte delas med andra. Övriga omklädningsrum är utformade för maximal överblick. Idrottsförvaltningen driver anläggningen och ser säkerheten som en mycket viktig fråga.

– Vi arbetar med att kompetensutveckla vår personal med fokus på säkerhet, säger Marina Högland, förvaltningschef för idrottsförvaltningen. Vi ska se till att personalen inte lämnar stora tomma ytor, utan vuxna ska finnas till hands.

Konstsim

Invigningens höjdpunkt blir showen som konstsimmarna från simklubben Neptun bjuder på. Ett tjugotal unga tjejer kommer att framföra koreograferad och samordnad simning både ovan och under vattenytan med ackompanjerande musik och ljusspel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer