Apoteket i Sätra som stänger i morgon. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Apotek stoppas av Läkemedelsverket

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan apoteksmarknaden avreglerades har en apotekskedja fått tillståndet indraget.
Kedjans verksamhet var inte patientsäker, enligt Läkemedelsverket och det rör sig om fyra apotek i Stockholm och Södertälje.

Läkemedelsverkets beslut att helt dra in tillståndet för att bedriva apotek för kedjan Golden Sands Medical AB är unikt. Det är första gången det händer sedan apoteksmarknaden avreglerades. Företaget förbjuds att bedriva öppenvårdsapotek. Det innebär att kedjans apotek i Hovsjö, Skärholmen, Rågsved och Sätra måste stänga i morgon, torsdag.

– Vi har återkallat fyra tillstånd och förbjuder deras verksamhet från och med i morgon. Vi har kunnat konstatera att apoteken har ett arbetssätt som inte uppfyller gällande krav och vi fattar det här beslutet på grund av patientsäkerhetsrisker, säger Annika Babra, Läkemedelsverkets enhetschef för apotek och receptfri handel, till TT.

På vilket sätt patientsäkerheten var hotad kan Annika Babra inte säga mer om på grund av sekretesskäl. Om apoteken inte stängs i morgon utan fortsätter ha öppet, riskerar de ett vite på en miljon kronor.

Utretts sedan i juni

Läkemedelsverket fick in en anmälan om apoteken i början på sommaren vilket ledde till en inspektion och tillsynsärendet har pågått sedan i juni. SVT Nyheter Stockholm har sökt företrädare för apotekskedjan flera gånger under dagen. Men Golden Sands Medical AB har inte ringt tillbaka.

Om man är kund hos något av de stoppade apoteken och känner oro över de läkemedel som man hämtat ut uppmanar Läkemedelsverket att man kontaktar närmaste annat apotek för att få svar på frågor.

Läkemedelsverket har tidigare tillfälligt stoppat ett apoteks verksamhet men inte helt och hållet dragit tillbaka tillståndet.

Apoteken som stängs

Visa

Läkemedelsverket har återkallat tillstånden för följande apotek i kedjan Golden Sands Medical AB:

Hovsjö Apotek, Björnövägen 18 i Södertälje
Sätra Apotek, Sätra Torg 18-20 i Sätra
Rågsved Apotek, Rågsvedstorget 4 i Rågsved
Skärholmen Apotek, Bredholmstorget 10 i Skärholmen

Källa: Läkemedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer