Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Paolo Pelacchi Björkman, HR-direktör på ISS, menar att Stockholm kan påverkas av nya reglerna. Foto: Jimmy Kirvesmäki

Arbetsgivaren: Nya reglerna kan slå hårt mot personal i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 november börjar nya inkomstkrav för arbetskraftsinvandring att gälla. Ändringarna oroar arbetsgivaren ISS, som tror att lönekraven kan slå hårt mot anställda i Stockholm.

– Det är en stor oro och stress för anställda men också för chefer som känner att de inte kan hjälpa till, säger Paolo Pelacchi Björkman, HR-direktör på ISS.

Det kommer att krävas en lön på minst 80 procent av medianlönen för arbetskraftsinvandrare från ett land utanför EU. Det innebär att den som tjänar mindre än 27 360 kronor i månaden inte kommer att få ett förnyat arbetstillstånd.

ISS, som har många anställda med utomeuropeisk bakgrund, ser med stor oro på den nya lagstiftningen.

Totalt har företaget cirka 7 000 medarbetare nationellt och 1 500 i Stockholm. Paolo Pelacchi Björkman ser att det finns en risk att cirka fyra procent av anställda i Stockholm kan komma att bli påverkade och i värsta fall behöva lämna landet.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.