Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Johan” kraschade sitt äktenskap efter att ha jobbat uppemot 15 timmar dag. Foto: SVT

Arbetsnarkomanen Johan: ”Jag sov högst tre-fyra timmar varje natt”

Publicerad

Hemarbete under pandemin har skapat en flytande gräns mellan jobb och fritid och fler riskerar att dras in i arbetsnarkomani. SVT har träffat Johan som varit arbetsnarkoman.

– Det här missbruket kanske är särdeles svår då det väldigt ofta ger väldigt mycket belöningar, pengar, anseende och prestige, säger Johan.

I Stockholm finns sen några år en grupp för arbetsnarkomaner, Workaholic anonymous, som jobbar efter tolvstegsprogrammet för att bli kvitt sitt missbruk.

– Universitetet hör till de arbetsplatser som en gränslös arbetsplats där det alltid går att ta med sig arbetet hem men även såna som jobbar på fabrik kan alltid skriva upp sig på extraskift så man kan trilla dit oavsett vilken ställning man har inom arbetslivet,  säger ”Johan”.

Hör Johan, som egentligen heter något annat, berätta om sin arbetsnarkomani i videon ovan.

Arbetsnarkomaners psykiska mående

Visa

Forskare vid universitetet i norska Bergen har undersökt sambandet mellan arbetsberoende och olika psykiska besvär på drygt 16 000 personer. Arbetsnarkomaner har högre poäng på alla psykiska diagnoser jämfört med personer som inte är lika beroende av arbetet.

33 procent av arbetsnarkomanerna hade en ADHD-diagnos. Motsvarande siffra de som inte är arbetsnarkomaner är 13 procent.

En dryg fjärdel av arbetsnarkomanerna hade tvångssyndrom (OCD), av icke arbetsnarkomaner hade 8,7 procent OCD.

Närmare 40 procent av arbetsnarkomanerna hade ångest jämfört med cirka 12 procent av icke arbetsnarkomaner.

Tre gånger fler av arbetsnarkomanerna var deprimerade, nio procent, jämfört med knappt tre procent av icke arbetsnarkomaner.

Källa: Forskningsrapport Bergens universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer