Dags för studentutspring – studenten Nathalie: ”Det känns helt fantastiskt” Foto: SVT

Årets första studenter springer ut

Uppdaterad
Publicerad

Ingen behöver längre tvivla på att sommarlovet står för dörren. Under onsdagen var det nämligen dags för Stockholms första studentutspring.

De närmaste veckorna kommer studenternas vita mössor att synas i Stockholmstrafiken. Först ut är Enskilda Gymnasiet vars studenter springer ut redan idag.

Nästa vecka sätter det fart på allvar när även de kommunala gymnasieskolornas elever tar studenten. Från och med den fjärde juni och fram till och med den 14 juni är det utspring från stadens gymnasieskolor.

Koll på flaken

Christer Baad är polisens insatschef för årets studentflak. Han berättar att toppen inträffar mellan den 10 och 14 juni när det vissa dagar kommer att vara över 100 flak som rullar i Stockholms innerstad.

– Vi håller koll på att studenterna sköter sig och det räcker att en enda person beter sig illa för att vi ska stoppa hela ekipaget. Vi kommer också att stoppa de flak där man dricker alkohol ombord, säger Baad.

I år kommer man att tillsammans med trafikpolisen dessutom ha extra koll på de studentflak som kör från kranskommuner som till exempel Värmdö och Järfälla.

– Det har hänt att vi stoppat flak som kommit dånande på motorvägen i 80 kilometer i timmen där ett 40-tal ungdomar stått helt oskyddade.  Man måste vara medveten om att det är förarens körkort som ryker och dessutom måste stå för de dryga böter det handlar om. Dessutom riskerar man livet på ungdomarna, säger Christer Baad.

Strikt regelverk för studentflak

För de studenter som vill fira på lastbilsflak finns ett strikt regelverk att följa. Förutom att föranmäla flaket till polisen, måste också fordonet vara säkert. Exakt vilka regler som gäller kan man läsa om på Transportstyrelsens hemsida.

I Stockholm är det tillåtet att åka med studentflak i innerstaden men på många av de större gatorna är det förbjudet med flak för att undvika trafikkaos. Vilka vägar som är rödmarkerade mellan 28 maj och 14 juni kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.